Afbeelding
Foto:

Groener Schoolplein

TWENTE - Een schoolplein met alleen tegels is misschien makkelijk in onderhoud en leuk voor bepaalde spellen, maar ook een schoolplein met planten en ander groen heeft voordelen.

Voor de ontwikkeling van kinderen is groen een belangrijke factor. Planten, bomen en andere groene plekken dragen bij aan motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling. Er is dus geen betere plek om te vergroenen dan het schoolplein.

Gezamenlijk initiatief
Provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Stichting Springzaad en IVN Overijssel ondersteunen het vergroenen van schoolpleinen. Het plan is nu in ontwikkeling en er wordt gekeken op welke manieren scholen ondersteund kunnen worden bij het groener maken van schoolpleinen. Na de zomervakantie zal er meer duidelijk zijn over de vormgeving van het project. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat in 2025 er meer groen is op de schoolpleinen.

Alvast beginnen
Wanneer u als ouder, kind of school al een begin wilt maken met het groener maken van het plein neem dan een kijkje op www.springzaad.nl. Heeft u als school of ouder vragen over dit project dan kunt u contact opnemen met Peter Mol via groeneschoolpleinenoverijssel@ivn.nl. Overheden en bedrijven kunnen contact opnemen met Maarten van Dongen via groeneschoolpleinenoverijssel@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Verstenen
Het nieuwe beleid past ook binnen het bredere thema van duurzaamheid en klimaatverandering. Naast scholen zijn ook steeds meer particulieren en gemeenten bezig om een deel van hun stenen tuinen en stenen openbare ruimte weer groener te maken. Stenen houden warmte vast en zorgen voor een slechte afwatering, wat bij groen beter gaat.