Kaders voor toekomstplan De Gors

ALMELO - Het winkelcentrum De Gors in Almelo moet straks weer een stuk aantrekkelijker worden voor ondernemers en bezoekers. Er ligt een uitgebreid toekomstplan voor revitalisering. Het college van B&W zet een belangrijke volgende stap met het vaststellen van de kaders.

De toekomst van het winkelcentrum staat al vele jaren ter discussie. Het heeft best een mooie ligging en er maken nog best veel mensen gebruik van. Toch is uitbreiding en revitalisering wenselijk; zo is uitbreiding al decennia lang een wens. Om een en ander ook goed aan te laten sluiten op de omgeving stelt de gemeente wel enkele kaders vast om dit goed te laten verlopen. Zo moet de grens tussen groen en de oostelijke parkeerplaatsen als uiterste grens gehanteerd worden; verder doorgroeien kan dan niet. Ook moet de hoeveelheid parkeerplaatsen afgestemd worden op de omvang van de winkelvloeroppervlakte, in combinatie met het medisch centrum en met de bewoners-parkeerplaatsen voor de appartementen van Beter Wonen. De gemeente wil de benodigde grond dan voor een marktconforme prijs van de hand doen. De opbrengsten zullen dan gebruikt worden om de noodzakelijke aanpassingen van de openbare ruimte te bekostigen.

Worstelen
Almelo is zeker niet de enige gemeente die worstelt met de toekomst van de lokale winkelcentra. Dit is een thema dat ook in veel andere Twentse gemeenten speelt. Door webwinkelen komen mensen minder vaak in binnensteden en winkelcentra, waardoor leegstand op de loer ligt. Een gevolg is dan dat door de leegstand meer bezoekers wegblijven waardoor ook ondernemers hun winkels sluiten. Revitalisering zou deze cyclus kunnen doorbreken.