Afbeelding
Foto:

Een verfrissende
maar zéér gevaarlijke duik

TWENTE - Door de hoge temperaturen doen mensen soms gekke dingen om maar af te koelen. Niet alleen wordt er gezwommen in zwembaden, maar ook wordt er een duik genomen in bijvoorbeeld kanalen en vijvers.

Een duik in bijvoorbeeld het Lateraalkanaal in Almelo is verfrissend, maar de slechte waterkwaliteit kan ervoor zorgen dat u ziek wordt. Naast ziek worden mag ook zeker niet het gevaar van de scheepvaart onderschat worden. Zowel het Waterschap Vechtstromen als Provincie Overijssel waarschuwen om dit vooral niet te doen.

Oorzaak en gevolg
De oorzaak van de slechte waterkwaliteit is de droogte en warmte van de afgelopen periode. Lage waterstanden en weinig doorstroming zorgen voor hoge concentraties van ziektekiemen. Door de hoge temperaturen vermenigvuldigen deze zich ook nog eens razendsnel. Voorbeelden hiervan zijn de blauwalg en botulisme. Van beiden worden mensen vooral ziek, maar kan bij dieren tot de dood leiden. Hoofdpijn, irritaties van huid, slijmvliezen en maagdarmkanaal zijn bekende symptomen na blootstelling aan blauwalgen. Door vergiftiging met het botulinetoxine, botulisme, treden verschijnselen als diarree, braken, moeheid en zwakte van spieren op. Wanneer u heeft gezwommen in open water en symptomen herkent, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Scheepvaart
Het tweede gevaar dat op de loer ligt, is het gevaar van de scheepvaart in rivieren en kanalen. Direct een botsing met een boot is niet het enige gevaar. Zeker ook de sterke stroming, draaikolken en de zuigende krachten die door schepen ontstaan. Door stroming kan het zomaar gebeuren dat een zwemmer zich ineens in zeer koud water bevindt. Wanneer iemand niet meer kan zwemmen door kramp, ontstaan door plotse afkoeling, wacht de verdrinkingsdood. En springen van een brug is helemaal uit den boze. Bij een sprong vanaf een brug is niet te zien wat er zich onder het wateroppervlakte bevindt en water is bij zo'n sprong ook net zo hard als beton. Bovendien is de boete van € 140,- ook jammer van het vakantiegeld. Ga voor een frisse en veilige duik dan ook naar één van de veilige zwemlocaties zoals die vermeld staan op www.zwemwater.nl.