Afbeelding
Foto:

Vakantiewerk lucratief
voor jongeren dit jaar

ALMELO - Nu de zomervakantie definitief begonnen is, is ook menig jongere lekker productief bezig met een bijbaantje. Wie niet op vakantie gaat kan deze zomer best wat leuks bijverdienen voor de studie of een mooie aankoop. Uit onderzoek van FNV Jong blijkt dat het gemiddeld uurloon met een bijbaan dit jaar gestegen is naar 8,69 euro. Dit is het hoogste niveau ooit.

Dankzij de aantrekkende economie is ook de vraag naar seizoensgebonden medewerkers groter geworden. In Twente zijn nog best veel leuke bijbaantjes te vinden; onder meer in de sector recreatie en toerisme die oververtegenwoordigd is in Twente. Ook de horeca is een populaire bijbaan voor jongeren.

Stijging
Vorig jaar leverde een bijbaan nog gemiddeld 8,21 euro per uur op en daarvoor 6,96 euro. Niet verrassend geeft tweederde van de jongeren dan ook aan zeer tevreden te zijn met het salaris. Het geld gaat in de meeste gevallen naar de spaarrekening of ze geven het uit aan vakanties.

Ken je rechten
Wie aan de slag gaat als tijdelijke medewerker doet er verstandig aan om in ieder geval goed te weten wat je rechten zijn en tot hoever een werkgever mag gaan. Juist doordat jongeren vaak minder goed bekend zijn met hun rechten ligt het risico op uitbuiting op de loer. Welk werk je mag doen is ook sterk afhankelijk van je leeftijd. Dit is met name in verband met de persoonlijke veiligheid. Als je 13 tot en met 15 jaar bent mag je klusjes rond het huis doen, vakken vullen, fruit plukken, meehelpen in de winkel of bedrijf van je ouders, werken in de recreatie, helpen bij een toneeluitvoering of een maatschappelijke stage vervullen. Werken in een fabriek, met machines, achter de kassa, zware dingen tillen (10 kilo of meer), zelf kranten bezorgen of werken in een horecagelegenheid met alcohol mag dan weer niet.

Hogere leeftijd
Een 16 of 17-jarige mag al de meeste soorten werk doen, met enkele uitzonderingen. Zo is gevaarlijk werk niet toegestaan; zoals werken met gevaarlijke stoffen, veel lawaai, aan de lopende band of machine of wanneer er instortingsgevaar is. Onder direct toezicht van een volwassene is een deel hiervan wel toegestaan.

Arbowet
Wanneer je 18 jaar of ouder bent mag je ieder werk uitvoeren; hier zijn de regels vastgelegd in de Arbowet. Zo zijn er ook regels voor werken in de extremere hitte die we deze weken zien. Ook voor volwassenen is het goed om ze te kennen. De wet is minder concreet dan je zou denken op dit vlak; zo geeft deze aan dat de temperatuur op de werkplek ' niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer'. Hoewel er geen specifieke temperatuur genoemd is, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen.

Vraag geld terug
Eén ding dat veel jongeren vergeten is dat ze na hun bijbaantje ook nog vaak belasting terug kunnen vragen. Het FNV en andere organisaties wijzen jongeren hier vaak op. Dit is hun eigen geld; het loont dus om je er even in te verdiepen. De regels hiervoor zijn te vinden op de website van de Belastingdienst, www.belastingdienst.nl