Afbeelding
Foto:

Twente zucht onder extreme record-hitte

TWENTE - Record op record vestigen we momenteel; heel Nederland gaat gebukt onder extreme temperaturen. Maandag werd het Nationaal Hitteplan al geactiveerd, nadat Twente al sinds afgelopen weekend kampte met een regionale hittegolf. Ook deze week zien we nog volop meer-dan-tropische temperaturen. En volgende week? Het weer lijkt nog even zomers te blijven...

Het weer lijkt dit jaar aardig extreem. Al sinds april kampen we met opmerkelijk zonnige en droge maanden. Nu zowel hitte- als droogterecords sneuvelen in rap tempo is het wel een uitdaging voor inwoners en organisaties om het hoofd koel te houden, zowel letterlijk als figuurlijk.

Het Hitteplan
Het Nationaal Hitteplan werd in het leven geroepen om overlast en risico's door extreme hitte binnen de perken te houden. Zo vormt dit extreme weer met name een bedreiging voor ouderen en zieken. Mensen die moeite hebben om voor zichzelf te zorgen. Ook kinderen zijn kwetsbaar voor extreme hitte omdat ze niet altijd zelf maatregelen kunnen nemen. Het hitteplan omvat allereerst adviezen: drink voldoende water en let ook op ouderen/zieken dat zij voldoende drinken. Een goede stelregel bij dit soort temperaturen: "Als u niet het gevoel hebt dat u moet plassen, dan hebt u te weinig gedronken." Zorg voor koelte in de woning, onder meer door 's avonds, 's nachts en 's ochtends ramen en deuren te openen. Continu ventileren is ook belangrijk. Langdurige hitte kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en huidproblemen zoals uitslag en jeuk. Het is belangrijk om inspanning te vermijden tijdens extreme hitte; een zonnesteek kan grote fysieke gevolgen hebben.

Afgelastingen
Het regende deze week in Twente; helaas geen hemelwater maar afgelastingen. Als gevolg van de aanhoudende extreme hitte werden diverse activiteiten in de regio afgelast of anderszins aangepast qua programma. Zo besloot ook de organisatie van de unieke Twentse Rolstoel4daagse maandag al om de tocht af te gelasten. Het extreme weer vormde een concreet risico voor de deelnemers. Ook veel andere sportactiviteiten werden afgelast en ook dit weekend valt veel af.