Afbeelding
Foto:

Een lange, zonnige zomer

TWENTE - Het kan niet op wat betreft het mooie weer, de zon maakt dagelijks overuren. De zon heeft veel goede eigenschappen waar we als Nederlander best van mogen genieten omdat het onze gezondheid beïnvloedt. Zonder zon is er geen menselijk leven mogelijk.

Eigenlijk weet iedereen wel dat ultraviolette stralen onder invloed van de zon geproduceerd worden, die dan weer vitamine D produceert. Vitamine D wordt weer aangemaakt uit cholesterol in ons lichaam. In Nederland hebben we vanaf april tot september een krachtige zon die in staat is dit proces te stimuleren. In de wintermaanden is er gewoon te weinig zon voor de productie van vitamine D. Dit zorgt er voor dat calcium hecht aan onze botten, tanden en nagels, waardoor deze sterker worden. Vitamine D versterkt ook je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor ziekte verwekkende micro-organismen (bacteriën en virussen), een natuurlijke antibiotica. Het is ook een voeding voor de spieren zodat ze optimaal kunnen functioneren en presteren. Vitamine D is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest, zo is de kans op een depressie kleiner in de zomer onder invloed van de zon.

Positieve werking
Het vermoeden bestaat dat zonlicht de bloeddruk verlaagt waardoor de kans op hart- en vaatziekte verkleind worden. Mensen die last hebben van psoriasis zien verbetering van hun huid door de zon. Tijdens zonnige dagen hebben we minder trek in eten, dat komt doordat het zonlicht de productie van leptine stimuleert, het hormoon dat aangeeft dat je genoeg hebt gegeten. Zonlicht werkt kalmerend, matige warmte geeft een behaaglijk gevoel. Gevolg daarvan is dat je stemming er door beïnvloed wordt. Je voelt je over het algemeen blijer, vrolijker, gelukkiger, je bent positiever ingesteld. Het verhoogt de kans om verliefd te worden. De zon heeft invloed op je slaapgedrag, op je biologische klok. De aanmaak van melatonine (slaaphormoon) is groter, ondanks de warmte kan het je slaapkwaliteit verbeteren.

Risico's
De zon heeft dus veel goeds te bieden. In de morgen en tegen de avond in de zomer is de zon nog krachtig genoeg om al deze processen aan te zetten. Blijf op het heetst van de dag uit de zon, de zon zorgt er dan voor dat je verbrandt, wat grote gevolgen heeft. Het grootste gevaar is huidkanker, maar ook gevaar voor uitdroging, een zonnesteek etc. Pas helemaal op met kleine kinderen in de zon, hun huid is erg vatbaar voor verbranding door de zon. Als de zon er in de zomer is betekent dat: altijd smeren met zonnecrème factor 30.

Borbala, Correspondent