Afstemmen onderwijs en arbeidsmarkt

TWENTE - De Twentse arbeidsmarkt is volop in beweging. We zitten op een aangenaam laag werkloosheidspercentage - 5,2 procent - en ook de hoeveelheid uitkeringen daalde de afgelopen maanden gestaag. Over het algemeen gaat het dus lekker in Twente. Maar: er zijn ook uitdagingen.

Uit de nieuwste regionale arbeidsmarktcijfers blijkt dat het beeld wel wat uiteenloopt van sector tot sector. Er zijn namelijk ook diverse sectoren waar er veel vraag is naar personeel, maar juist weinig aanbod. Momenteel is er in Twente concrete behoefte aan meer ICT'ers, verpleegkundigen en technisch personeel. Het probleem is alleen dat deze er simpelweg niet altijd zijn.

Onderzoek
Woensdag bood de Saxion Hogeschool een rapport aan bij de Provincie Overijssel. Hierin onderzochten zij onder meer de afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. In Twente voeren overheden namelijk een tijdje lang actief beleid om het aanbod van personeel beter af te stemmen op de huidige en toekomstige behoefte van de arbeidsmarkt. Als Twente immers de koppositie als high-tech regio wil behouden zullen in de toekomst meer jongeren moeten gaan kiezen voor een technische opleiding. Ook is het belangrijk dat de bestaande opleidingen nog beter aansluiten bij de toekomstige vaardigheden die de arbeidsmarkt van hen gaat eisen. Bedrijven willen snel en het onderwijs reageert in hun ogen te langzaam bij de ontwikkeling van nieuwe opleidingsprogramma's. Daarnaast constateren de onderzoekers dat er vooral aandacht is voor scholieren en minder voor werkenden en werkzoekenden. Ook moet het aantal participerende MKB bedrijven toenemen om zo als gehele sector op te kunnen leiden.