Afbeelding
Foto:

Jongeren nog te weinig bewust van rijden onder invloed

ALMELO - Nog te veel automobilisten en andere weggebruikers gaan op pad onder invloed van alcohol of andere middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Dit levert grote risico's op voor henzelf en andere weggebruiikers. Dit is de boodschap die leerlingen van CSG Het Noordik komende maandag meekrijgen bij een voorlichtingsmiddag.

De meeste automobilisten zijn redelijk goed op de hoogte van de risico's van rijden onder invloed van alcohol. Hoewel ook hier 'kennis over' en 'handelen naar' soms sterk uiteen liggen. Minder bekend zijn de gevolgen van rijden onder invloed van medicatie of drugs; de politie test hier sinds kort ook actief op.

Campagne
De campagne 'Rijden Zonder Invloed' heeft als doel om rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen. Maandag komt het campagneteam naar Almelo om met de leerlingen van CSG Het Noordik een debat te voeren en actief het onderwerp 'Rijden Zonder Invloed' onder de aandacht te brengen. Het campagneteam is aanwezig bij CSG Het Noordik in Almelo met het Lagerhuisdebat.

Het debat
Tijdens een Lagerhuisdebat wordt de klas opgesplitst in twee groepen en gaan ze met elkaar in discussie over verschillende stellingen met het onderwerp 'Rijden zonder Invloed'. De winnaars van het debat krijgen een leuke prijs en 'eeuwige roem', maar het belangrijkste is dat ze allemaal wijzer zijn geworden, van de gevaren van rijden onder invloed en dat rijden onder invloed geen goed idee is.

Vaak voorlichting
Het campagneteam van Rijden Zonder Invloed organiseert in Overijssel en Gelderland allerlei activiteiten op locaties, zoals bij festivals en evenementen, (rij)scholen, sportclubs en langs de weg bij politiecontroles. Alles draait daarbij om het zelf beleven en ervaren. Zo is de kans het grootst dat je zelf tot de conclusie komt dat rijden onder invloed geen goed idee is. Op de website www.rijdenzonderinvloed.nl is meer informatie te vinden. De campagne is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland.