Afbeelding
Foto:

Opinie: Referentiekader

Wij bouwen allemaal een referentiekader op. Dit wordt gevormd tijdens ons leven onder invloed van verschillende factoren. De waarden en normen waar we mee zijn opgevoed, die ontstaan zijn, mede door de sociale omgeving waar we uit voort komen.

Van de week was ik in Duitsland en moest denken aan hoe anders de Duitsers nu zijn dan voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joden waren "Untermenschen", die moesten uitgeroeid worden, samen met o.a. gehandicapten. Voor de Duitsers was het vrij normaal zo te denken in de periode. Iedereen dacht zo, zo werd er door de mensen om je heen op dezelfde manier over Joden en gehandicapten gesproken. Ook de kerken gingen mee in het denken van Hitler. Natuurlijk waren er ook wel anders denkenden, die hielden hun mond en als ze al iets zeiden eindigden ze vaak in de gevangenis of in de kampen, men keek dus wel uit.

Ook wij denken en reageren vanuit onze referentiekader. Als heel je omgeving het stom, vrouw-onvriendelijk vindt dat de islamitische dames een hoofddoek dragen gaat men vaak mee in die gedachte. Er is ook een groep mensen die vrouwen die geen hoofddoek dragen uitschelden voor hoer en slet. Als iedereen in onze omgeving Joden haat dan hebben we ook het recht, is het normaal, om ze uit te schelden. Als we van jongs af gezien zien hebben dat vrouwen gerust geslagen mogen worden, want dat doet onze opa, vader, dus waarom ik niet en veel vrouwen vinden het ook normaal. We reageren vanuit onze referentiekader. Zo kan ik nog veel negatieve voorbeelden noemen. Kijk maar om je heen, en naar jezelf - ben je wel kritisch genoeg naar jezelf? Wordt het niet eens tijd om na te denken waarom we zo onvriendelijk en negatief doen en denken tegen andere mensen? Vooroordelen komen voort uit je referentiekader. Als we niet stoppen met dit gedrag wordt het er niet prettiger op om met iedereen gezamenlijk in Nederland (en de wereld) te leven. Joden worden geboren als Jood daar kunnen ze niets aan veranderen, net zomin als een Hindoestaan of Creool. Daarnaast kunnen ze wel zelf kiezen welke religie ze aanhangen, Moslim of Christen of welke politieke voorkeur ze hebben, conservatief of progressief. We hebben onze mond vol over mensenrechten, maar dan gaat het over hoe anderen "fout" bezig zijn. Moslims, Joden, Christenen zouden hierin een voorbeeldfunctie kunnen hebben, vanuit hun religieuze achtergrond, met Abraham (Ibrahim) als gemeenschappelijke aardsvader.

Borbala, correspondent