Afbeelding
Foto:

Contant geld definitief weg uit de Twentse bussen

TWENTE - Reizigers kunnen sinds maandag niet meer met contant geld een kaartje kopen in de Twentse bussen. Vervoersbedrijf Syntus Twente, onderdeel van Keolisk, wil zo het risico op overvallen uitsluiten.

Ook in andere regio's is het contant geld nud efinitief verleden tijd. Dit begon eind vorig jaar in Almere, met als aanleiding enkele spraakmakende gewelddadige overvallen op bussen. Dit heeft een zeer grote impact op buschauffeurs, terwijl de buit vaak alleen een handvol kleingeld was. Reizigers kunnen nog wel gewoon een kaartje kopen maar moeten dan afrekenen met hun pinpas, wat al dan niet contactloos kan. Zo verwacht het vervoersbedrijf dat dit ook sneller zal gaan in de bussen omdat chauffeurs niet meer hoeven te wisselen.

Grotere klus
Het omschakelen van contant naar pinbetalingen in de bussen vergde enige tijd, zo moesten bussen voorzien worden van nieuwe apparatuur. Ook werd de overgang zo goed mogelijk afgestemd met andere vervoerders om zo tot een uniforme aanpak te komen.

Alternatieven
De vervoerders willen reizigers stimuleren om zoveel mogelijk de OV-chipkaart te gebruiken. Reizen met deze kaart is daarom ook goedkoper dan steeds een kaartje kopen. Naast de OV-chipkaart zijn er ook andere alternatieven, zoals vooraf een ticket kopen bij de verkooppunten of de Syntus/Keolis app gebruiken.

Actie
Reizigers die nog niet een OV-chipkaart hebben kunnen van Syntus een gratis kaart ontvangen. Deze zijn dan tot juni volgend jaar geldig. U betaalt dan slechts 4 euro voor de 4 euro saldo die er op staat. De kaarten zijn aan te vragen via de website twents.nl/betalen, waar ook meer informatie staat over deze transitie. U kunt natuurlijk ook zelf een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen met nog meer mogelijkheden, zo kunnen kaarten op naam ook gebruikt worden voor het huren van bijvoorbeeld een OV-fiets op uw plaats van bestemming.