Afbeelding
Foto:

Zorg en irritatie om vele
eikenprocessierupsen

ALMELO - Huisartsen in Almelo en de brede regio draaien momenteel overuren als gevolg van de eikenprocessierups. De overlast door de rupsen is aanzienlijk groter dan de voorgaande jaren. Dit zorgt voor veel fysieke klachten bij mens en dier.

De gemeente Almelo kreeg veel meldingen de afgelopen tijd. Zij werken dan ook volop om de overlastgevende rupsen weg te zuigen. Het gaat dan met name om plekken waar de rupsen echt grote overlast opleveren zoals scholen, winkelcentra en fietspaden. Op deze plekken hangt de gemeente ook zelf linten op om passanten te waarschuwen. De gemeente Almelo benadrukt om niet zelf actie te ondernemen. Zo 'kan het gevaarlijk' zijn om borden op te hangen. Ook het zelf wegbranden van de rupsen is natuurlijk verre van verstandig. De verbrande haartjes worden dan verspreid door de wind, waardoor de overlast alleen erger is. Het weg laten halen van rupsen in eigen bomen is voor eigen rekening; hiervoor zijn gespecialiseerde bedrijven in te huren.

Lichamelijke klachten
Dat de overlast aanzienlijk groter is dan in voorgaande jaren zien ook de huisartsenposten. Ieder jaar zijn er wel mensen die overlast ervaren, maar door de zeer grote verspreiding neemt ook de hoeveelheid 'slachtoffers' van de rupsen toe. De klachten kunnen zeer hinderlijk zijn: een (heftige) jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid van de huid, rode en gezwollen ogen maar ook symptomen vergelijkbaar met verkoudheid. In ernstige gevallen kunnen de brandharen zorgen voor koorts, overgeven of duizeligheid. Waneer u merkt dat u wellicht in contact bent gekomen met de brandharen is het belangrijk om kleding uit te trekken, de huid te 'strippen' met plakband en goed af te spoelen. Ook crème met menthol of aloë vera kan helpen. De meeste klachten verdwijnen binnen enkele dagen tot twee weken. Doordat het aantal mensen met klachten echter fors groter is dan voorheen is lang niet iedereen op de hoogte van deze symptomen en de achterliggende oorzaak. De oorzaak voor de zeer grote rupsenoverlast is met name het weer; een milde winter en de zeer warme april en mei zorgden voor een snelle groei en verspreiding van deze overlastgevende rupsen. Gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat werden dan ook overvallen door de grote overlast.