Afbeelding
Foto:

Bezoek de Democratiefabriek in Almelo

ALMELO - Basisscholen uit de gemeente Almelo kunnen aan het begin van het nieuwe schooljaar kosteloos een bezoek brengen aan de interactieve tentoonstelling de Democratiefabriek. Van 25 september tot en met 1 oktober is de tentoonstelling in de Bibliotheek Almelo op afspraak te bezoeken.

De Democratiefabriek is een mobiele interactieve tentoonstelling voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de jongeren democratie. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap. Ontdek, beleef en handel: dat zijn de kernwoorden die bij de Democratiefabriek horen.

Opdrachten maken
'In de tentoonstelling gaan de kinderen in tweetallen op pad met behulp van een routekaart. Vanwege de praktische opdrachten en het weinige leeswerk ervaren velen de tentoonstelling als zeer plezierig', aldus Marlies Bruining van Artikel 1 Overijssel. 'De meeste opdrachten zijn zelfcorrigerend. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van 'machines'. Ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat het uitnodigt tot een nieuwe poging.'

Voor later
De democratiefabriek is een goede voorbereiding voor jongeren en zal hopelijk leiden tot meer kennis over de politiek. Tijdens de verkiezingen blijkt steeds dat minder jongeren stemmen, en dat is iets dat men graag ziet veranderen. Omdat in een democratie iedereen zijn stem mag laten horen, is het belangrijk voor jongeren om mee te bepalen over hun eigen toekomst. Het niet stemmen zou in veel gevallen veroorzaakt worden door onwetendheid. De democratiefabriek kan leerlingen op een interessante manier bijleren over de politiek en stimuleren om te stemmen zodra dit mag.