Afbeelding

Rembrandt Fiësta klaar voor de aftrap

ALMELO - Al 17 jaar is het multiculturele evenement "Rembrandt Fiësta" een vast onderdeel van de jaarlijkse Almelose evenementenagenda. Ook voor de editie van 2018 is er weer een zeer rijk geschakeerde ontmoeting van culturen op het podium, op de culturele markt en op de culturele hapjesmarkt.

Op 29 en 30 juni is er weer veel te beleven op de evenementenweide aan de Rembrandtlaan. Dit jaar later dan men gewend is, want de organisatie heeft het evenement in verband met de Ramadanperiode doorgeschoven naar het einde van de maand juni. Op vrijdagavond 29 juni 2018 vindt het onderdeel vliegeren plaats, waarbij er aandacht is voor de onderscheidende betekenissen van vliegeren binnen de verschillende culturen. Daartoe is ook een lesbrief samengesteld. Er wordt met scholen samengewerkt om op die avond door kinderen zelfgemaakte vliegers de lucht in te sturen. De kinderclubs in wijkcentrum De Driehoek hebben op 18 juni en 25 juni workshops van Avedan kunnen volgen om een eigen vlieger te kunnen maken. Van 16.00 tot 19.00 uur is het vliegeren door de kinderen. Van 19.00 tot 21.30 uur volgt een demo moderne vliegers door "Powerkiting Zuid & Oost".

Dans en muziek
Het DNA van Rembrandt Fiësta vindt plaats op zaterdag 30 juni op de vertrouwde plek aan de Rembrandtlaan in Almelo. Tijdens dit evenement maakt men kennis met culturen van vier verschillende continenten: Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa. Het programma bevat dans- en muziekgroepen uit Armenië, Bosnie, Peru, Oeganda en de Nederlandse Antillen.

Diverse gerechten
Naast de presentatie via dans en muziek is er de traditionele Multiculturele Hapjesmarkt, waarop de bezoekers zich kunnen laten verwennen door oorspronkelijk gerechten uit de deelnemende landen. Uit tenminste zeven landen kan men gerechten proeven en kopen, waaronder Turkije, Marokko, Bosnië. Gambia en Indonesië. Voor de kinderen verzorgt ROC Connect (studenten van de opleiding Sociaal Werk v.h. ROC van Twente) een intercultureel programma met diverse activiteiten creatieve en sportieve activiteiten. Kinderen kunnen geschminkt worden en er zal iemand aanwezig zijn om ballondiertjes te maken!

Schildertalent
Dit jaar zal de Stichting Rembrandtschildertjes weer aanwezig zijn. Ruim 40 kinderen laten hun schildertalent zien onder het thema "Almelo aan zee". Bekende onderdelen van Rembrandt Fiësta, zoals de Pröttelmarkt en de Infomarkt komen ook dit jaar terug, evenals het veldprogramma met diverse springkussens en een demonstratie van de brandweer. Er zijn momenteel nog plaatsen vrij op de Pröttelmarkt.
Om 11.00 uur zal Burgemeester Arjen Gerritsen het festival officieel openen.

Rembrandt Fiësta wil met haar programma bijdragen aan de participatie en de integratie van de verschillende culturen in de onze samenleving. Samen activiteiten doen en kennismaken met dans, muziek, gerechten, kleding en kunst; dit alles verbindt. Het gehele programma en meer informatie over Rembrandt Fiësta is te vinden op: www.rembrandtfiesta.nl en de Facebook pagina. Hier kan men zich ook nog aanmelden als vrijwilliger of voor een verkoop- of podiumplek.