Shutterstock
Shutterstock Foto:

Nog te vaak verdrinking

TWENTE - Helaas sterven er jaarlijks nog steeds mensen door verdrinken. Verdrinking kan overal gebeuren; in en om het huis maar ook in zwembaden of zwemwateren. Zo zijn in 2016 86 mensen overleden door accidentele verdrinking. Het aantal lijkt laag ten opzichte van de omvang van de bevolking, gemiddeld 17.031.403 personen in 2016 of het totaal aantal van 148.997 overledenen. Wanneer het echter een naaste van u betreft en verdrinking voorkomen had kunnen worden, komt dit toch hard aan.

Het liefst ziet iedereen dat het sterftecijfer door verdrinking nog verder omlaag gaat. Niets zou mooier zijn dan dat in de statistieken dit op nul komt te staan. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om de oplettendheid van iedereen te vergroten en extra aandacht te besteden aan de risicogroepen.

Risicogroepen
Een belangrijke risicogroep zijn de kinderen. Kinderen tot en met vier jaar hebben bijvoorbeeld nog niet het inzicht in wat wel en niet gevaarlijk is. Ook het waarschuwen van deze groep voor het gevaar van water heeft niet tot gevolg dat ze water mijden. Het is zeker bij deze groep belangrijk om kinderen niet uit het oog te verliezen. Afleiding door bijvoorbeeld een telefoon kan al de oorzaak zijn dat een kind in een laagje water van slechts enkele centimeters diep verdrinkt. Ook kinderen die ouder zijn en zwemdiploma's op zak hebben, kunnen niet zonder toezicht zwemmen. Kinderen ouder dan vier jaar begrijpen dan al wel meer van het gevaar van water, maar zijn niet in staat om altijd op alle situaties adequaat te reageren.

Nieuwkomers
Helaas tonen de cijfers ook aan dat Nederlanders met een migratieachtergrond vaker verdrinken. Naast de kinderen vormen ook zij een risicogroep. In de periode van 2010 tot en met 2016 had de helft van de door verdrinking overleden personen een niet-westerse migratieachtergrond, ongeveer 30 procent had een westerse migratieachtergrond en 20 procent had een Nederlandse achtergrond.

Voorkomen
Iedereen kan bijdragen aan het voorkomen van verdrinking door te zorgen dat er geen afleiding is. Ook de organisatie VeiligheidNL doet er alles aan om te voorkomen dat er mensen verdrinken. Op hun website www.veiligheid.nl is de folder voorkom verdrinkingen in 16 talen te downloaden. Ook hebben zij de handreiking zwemveiligheid nieuwkomers voor de gemeenten gemaakt. Daarin staat vermeld hoe gemeenten kunnen bijdragen door te kijken naar de veiligheid van water, de zwemvaardigheid te vergroten onder burgers en door voorlichting te geven.