Afbeelding
Foto: Marinus Blaak

Liberaal-christelijk college aan zet; afscheid drie wethouders

ALMELO – In het nieuwe college van burgemeester en wethouders zijn burgemeester Gerritsen en ChristenUnie-wethouder Langius oudgedienden, ofschoon beiden nog maar twee jaar als stadsbestuurders in Almelo van zich doen spreken. De nieuwelingen zijn de wethouders van Mierlo van het CDA, Maathuis van de VVD en Van Rees van LAS.

Aangezien de burgemeester ook VVD-lid is en Van Rees als wethouder van de VVD in Haaksbergen begon en daarna koos voor een voortzetting van zijn carrière als wethouder van lokale partijen (eerst Burgerforum in Losser en nu dus LAS in Almelo) kan worden vastgesteld dat Almelo een liberaal college heeft met twee bijbelvaste apostelen. Volgens de linkse oppositie zal de stad worden geregeerd door een liberaal-christelijk boekhoudkwartet, dat de begroting sluitend maakt door veertien miljoen euro te bezuinigen op ondersteuning, zorg en welzijn.

Vandaag (vrijdag) wordt afscheid genomen van de wethouders Ten Seldam van het CDA, Cornelissen van de SP en de partijloze Van Wijk. Volgens de gemeenteraad is één periode Ten Seldam voldoende. Het vertrek van Cornelissen komt omdat hij de dupe is geworden van het verlies van de SP die halveerde. De minste treurnis zal Van Wijk aankleven, want al zal ze blij zijn met de ervaring van twee jaar wethouderschap en bereikte ze van de drie het meest, het hoefde van haar niet langer te duren, onder meer vanwege de stroperigheid van het politieke metier.

Inzet en betrokkenheid

De gemeente Almelo biedt alle drie de vertrekkende wethouders 'als dank voor hun grote inzet en betrokkenheid' vanmiddag een receptie aan, vanaf half vier. Daarvóór is er ook een formeel afscheid van Ten Seldam, Cornelissen en Van Wijk. Dat gebeurt in een buitengewone raadsvergadering die om twee uur begint.