Afbeelding
Foto: FAME

Nieuwbouw zorghuis De Hofkamp nodig in nieuwe tijd

ALMELO – De zorgorganisatie ZorgAccent heeft de bewoners van het woongebouw De Hofkamp en hun familieleden geïnformeerd over de nieuwbouwplannen. Kort daarna zijn de omwonenden geïnformeerd. De nieuwe Hofkamp zal volgens de planning al over twee jaar worden opgeleverd.

Het huidige zorghuis maakt plaats voor, zoals dat heet, een toekomstbestendige woonvorm met ruim zestig appartementen voor mensen met een intensieve zorgvraag, vaak verpleegzorg. Als alles volgens planning verloopt zal de nieuwe Hofkampr dus al in 2020 in gebruik kunnen worden genomen. Door de veranderingen in de zorg blijven mensen in steeds groteren getale langer thuis wonen. Dat zou modernisering noodzakelijk maken, in de zin van aanpassen aan de omstandigheden.

Op de plek van De Hofkamp wil ZorgAccent daarom nieuwe woningen bouwen die geschikt zijn voor mensen met een intensieve (zware) zorgvraag. Met deze ontwikkeling wil de organisatie de locatie behouden voor de kwetsbare mensen in Almelo. De plannen zullen de komende maanden verder worden uitgewerkt. Bij sommige bewoners en familieleden, die niet met name willen worden genoemd, heerst scepsis.

De vergaande plannen vervullen velen met gemengde gevoelens, ondanks de verzekering dat de huidige bewoners op dezelfde plek in dezelfde omgeving een veel ruimere en mooiere huisvesting krijgen dan hun huidige woning. Waarbij meer dan nu de mogelijkheid zou bestaan in te spelen op individuele wensen. Wel zullen de huidige bewoners tijdens de bouwperiode moeten verhuizen. Ze zullen tijdens de metamorfose/nieuwbouw worden gehuisvest in het wooncomplex De Hagenborgh, nabij de huidige Hofkamp, aan de overzijde van het Hagenpark.

De nieuwbouw geschiedt volgens de principes van het 'Beschermd Wonen' naar een ontwerp van FAME Planontwikkeling dat gevestigd is in Zwolle. Dit concept wordt een alternatief genoemd voor de traditionele verpleegzorg en zou veel voordelen hebben voor de bewoners. Onduidelijk is of de kenmerken van de historische 'oudbouw' intact zullen blijven.