Afbeelding
Foto: Han Pape

Boessenkool wint Nederlandse Innovatieprijs vanwege innovatief technologische prestaties; Osse meets Kuipers

ALMELO/SCHEVENINGEN - Machinefabriek Boessenkool uit Almelo sleepte afgelopen week de Nederlandse Innovatieprijs 2018 in de wacht.

Uit handen van astronaut André Kuipers ontving directeur Eelco Osse van Boessenkool de prestigieuze prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Kurhaus te Scheveningen. Kuipers prees de technologische prestaties en innovatieve drang bij Boessenkool, dat daarmee andere kandidaten aftroefde, waaronder KPN. Osse spreekt over een steun in de rug en een enorme stimulans.

Boessenkool is een familiebedrijf dat aan de Turfkade bezijden het Overijssels Kanaal in Almelo ontstond, maar de afgelopen jaren met de bouw van nieuwe (en hogere) hallen richting de Turfkade uitbreidde. Daar worden machines gebouwd die steeds 'sterker en slimmer' worden en wereldwijde afzet hebben, pure noviteiten, tot en met de drone van vijfhonderd kilogram die een vliegende tractor heet te zijn, die kan worden ingezet bij grootschalige gewassenteelt (besproeiing) en hulpverlening (voedsellevering).

De jury was zeer te spreken over de combinatie van eigenschappen bij de Almelose machinefabriek dat van 1902 dateert. Zo waardeert de jury de omslag die het bedrijf heeft gemaakt 'van een fabriek naar een probleemoplosser en dienstverlener' waarbij men – ondanks haar leeftijd (van 1902) – in staat is gebleken voorop te lopen met product- en dienstinnovaties. Bewoordingen als 'een echt ondernemend familiebedrijf' en een 'parel van de Nederlandse maakindustrie' kwamen daarbij ook naar voren bij de jury. Ook roemde de jury het vernuft van het bedrijf om nieuwe toepassingen te bedenken en te realiseren voor bepaalde technologieën waarbij aandacht voor kennisdeling, vaardigheden en coaching van medewerkers een prominente plaats geniet.