Afbeelding
Foto: Han Pape

Plan voor een Hornbach in Almelo beroert Twenterand

ALMELO/VRIEZENVEEN - De raadsfractie van het CDA in de Twenterand vindt dat het gemeentebestuur bezwaar moet maken tegen de komst van een vestiging van bouwmarkt Hornbach in Almelo.

De partij, voor het eerst in de historie in de oppositie beland, heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders dat nu bestaat uit GBT en ChristenUnie.

Het CDA is benieuwd waarom er geen zienswijze is ingediend. Vermoed wordt dat het college vindt dat de komst van Hornbach een ondernemerskwestie is.

Het christendemocraten vragen zich verder af of er overleg is geweest tussen de gemeente en de bouwmarktsector in Twenterand over de eventuele gevolgen van de komst van de bouwmarktgigant.

De mogelijke komst van Hornbach naar Almelo houdt de gemoederen in de ommelanden bezig. De provincie Overijssel liet onderzoek doen naar de komst van een Hornbach in Almelo. Uit dit onderzoek zou zijn gebleken dat er voor een Hornbach geen plaats is in Almelo. Behalve in Almelo, op de plek van de afgebroken MEAO aan de Bornerbroeksestraat, komt er naar verwachting ook een vestiging van de Duitse bouwmarkt aan de Kuipersdijk in Enschede. Ook daartegen bestaat verzet vanuit omwonenden en concurrerende bedrijven. Er liggen uiteenlopende rapporten en adviezen ter tafel. Zo bestaat in Almelo en omliggende gemeenten, waaronder Twenterand, de vrees de voor het leegzuigen van de binnenstad en omliggende dorpen.

Het college van burgemeester en wethouders spreekt van stedelijke functie en trekkracht, en dat de overheid biet alles kan reguleren. Bovendien trekken dorpen in de omgeving klanten uit Almelo vanwege andere reden, zoals ruimte, voldoende en vaak gratis parkeerruimte. Bovendien zou Hornbach van belang zijn voor de werkgelegenheid, ook uit banen voor mensen die nu een uitkering hebben. Daarover zijn namelijk afspraken gemaakt.