Afbeelding
Foto: archief

PvdA wil in Almelo gelijkstellling vmbo-geslaagden

ALMELO - De raadsfractie van de PvdA in Almelo vindt dat ook leerlingen die voor het VMBO zijn geslaagd moeten worden uitgenodigd voor de 'graduation party' waar nu alleen leerlingen van vwo en havo welkom zijn en een 'stadsbul' krijgen. De organisatie is in handen van de Stichting UitAlmelo.

Het raadslid Geerdink van de PvdA spreekt in vragen aan het college van burgemeester en wethouders over 'een prachtig initiatief, waar de geslaagden in het zonnetje worden gezet, genieten van een hapje en een drankje, en ook nog eens kans maken op een aanmoedigingsprijs, namelijk een IPad of een dinerbon. Ze wil wel van het college weten waaarom niet álle geslaagden welkom zijn, want vmbo-geslaagden worden buitengesloten.

Geerdink memoreert dat de geslaagden worden onthaald op grond van bewezen ambitie, inzet en kwaliteit' die hebben geleid tot het behalen van het diploma havo/vwo. En dus wil ze weten of het college zich er bewust van is dat een vmbo-diploma kennelijk geen waarde heeft voor het stadsbestuur en de leefgemeenschap. Expliciet wil Geerdink weten wat het college gaat doen om ervoor te zorgen dat de geslaagden uit het vmbo alsnog 'de waardering krijgen die ze verdienen'.

Almelo Academy

De graduation party' gaat uit van de zogenoemde Almelo Academy. 'Wij helpen', staat in de missie' van dit gezelschap, 'havo- en vwo-leerlingen bij het maken van hun studiekeuze door in de praktijk bij bedrijven en organisaties te kijken hoe het is om daar te werken. We doen dit in samenwerking met de scholen, het bedrijfsleven en de gemeente Almelo. Gemotiveerde en ambitieuze leerlingen bezoeken een aantal topbedrijven uit Almelo en omgeving. Bij de bedrijven zien ze wat er gemaakt wordt en welke diensten verleend worden. We staan stil bij de carrièremogelijkheden.

Talenten binden

Onder de paraplu van de Stichting UitAlmelo wil de Almelo Academy talenten, die in Almelo op Het Erasmus, Het Noordik, Pius X College of Sint Canisius hebben gezeten, met Almelose bedrijven verbinden. Deze bedrijven zoeken talent. Overigens klinkt de roep om getalenteerde leerlingen uit het praktijkonderwijs vanuit het bedrijfsleven steeds luider, en dat begint niet zelden op het vmbo, vanwege de behoefte aan vakmensen.