Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Koffie met cake

Daar zit ik dan aan tafel met twee dochters en een zoon. Ze vertellen met veel liefde en respect over hun moeder die is overleden. Het is duidelijk dat ieder van hen op zijn of haar eigen manier een bijzondere band met haar had. Er is echter één ding waar ze alle drie met hetzelfde enthousiasme over vertellen. De hete koffie met een dikke plak zelfgebakken cake die ze altijd kregen bij hun moeder.

Ze had áltijd zelfgebakken cake in huis, ze bakte ze per drie tegelijk volgens haar eigen beproefde recept. En als men dan op de koffie kwam, hield ze de koffie warm op de kachel of beter gezegd: hield ze de koffie heet. Op een bordje lagen de dik gesneden plakken cake. Ook legde ze alvast in een zakje een halve ongesneden cake klaar om mee naar huis te nemen zodat haar gasten thuis er ook nog van konden smullen. De cake stond symbool voor de zorgzaamheid van hun moeder. Voor haar drie kinderen was het duidelijk, de ouderwetste koffiepot en het veelgebruikte cakeblik zouden worden verwerkt in het bloemstuk dat op haar kist kwam te liggen. En tijdens het opstellen van de rouwkaart kwam ineens het idee; op de kaart zou het recept komen van de cake van hun moeder zodat het veel geprezen recept niet verloren zou gaan.

De kaarten werden verstuurd en het duurde niet lang of de eerste reactie kwam. In het verzorgingshuis, waar moeder de laatste periode van haar leven had doorgebracht, was men aan het bakken geslagen. Het recept hadden ze uitgeprobeerd en de cake was héérlijk. Toen de zoon en dochters dit hoorden verscheen er een grote glimlach op hun gezicht. Deze lieve herinnering aan hun moeder gaat nooit verloren.

Recept van Oma's cake: 8 eieren, 1 pond Blue Band, 1 pond basterd suiker, 1 pond cakemeel. In een gasoven: 15 min. op de hoge stand (175°C) wachten totdat matig aangegeven wordt. Daarna nog 60 min. op een laag vuurtje (150°C)

Hanneke Bakker, Yarden uitvaartzorg. De columns van Hanneke en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVE te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.