Afbeelding
Foto: archief

VVD aanvaardt uitgaven zorg; coalitie wil er wel op besparen

ALMELO – De nieuwe coalitie van CDA, VVD, LAS en ChristenUnie wil de enorme uitgaven in het sociale domein proberen terug te dringen. Het gaat dan om maatschappelijke ondersteuning voor hulpbehoevenden en (jeugd)zorg.

Dat blijkt uit het Almelose regeerakkoord. Het is aan beoogd CDA-wethouder Van Mierlo om te trachten de uitgaven te beteugelen. Overigens heeft de VVD op dit punt in de onderhandelingen een flinke veer moeten laten, want in het coalitieakkoord staat dat de rijksmiddelen onvoldoende zijn om de noodzakelijke zorg te bieden. Vóór de verkiezingen wilde de VVD er geen lokaal geld meer aan besteden, maar daar is de partij op teruggekomen. De gemeente legt nu jaarlijks circa zeven miljoen euro uit eigen middelen om het tekort op de zorguitgaven te dekken. Het coalitieakkoord noemt dit 'niet toekomstbestendig' en de 'ambitie' zou moeten zijn dit naar nul te brengen. Om te zorgen dat de zorg betaalbaar blijft, wil de coalitie 3,5 miljoen euro vrijspelen om te investeren in 'betere en innovatievere zorg' met meer inzet op preventie en fraudebestrijding. Verder moet een verschuiving plaatsvinden van 'zware zorg' naar 'lichte voorzieningen, 'ook als het gaat om huishoudelijke ondersteuning'.

Elf miljoen

Overigens zal de nieuwe coalitie volgens de niet meer in de gemeenteraad vertegenwoordigde Minimapartij kapot bezuinigen. Dat stelt politiek leider Bolhuis in haar reactie. Naar de mening van Bolhuis gaat de nieuwe coalitie in Almelo elf miljoen op de zorg bezuinigen. Dat laakt ze: 'Het college wil een fatsoenlijke en beschaafde Almelose samenleving. Dan moet je als college wel het goede voorbeeld geven en niet de generatie die onze stad heeft opgebouwd het kind van de rekening laten zijn.'