Afbeelding
Foto:

Denk na over het binnenklimaat

TWENTE - De afgelopen decennia is er meer en meer aandacht gekomen voor milieu en klimaat. We zijn allemaal actief bezig om onze milieu-voetafdruk te verminderen, schadelijke uitstoot tegen te gaan, duurzame energie te gebruiken en zo de wereld een stukje schoner te maken. Maar: denkt u wel eens na over het klimaat in uw eigen woning? Veel mensen doen dit helaas nog te weinig.

Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk voor je woongenot én je gezondheid. Bij scholen en bedrijven is dit al een groeiend thema. Immers, een gezond binnenklimaat voorkomt dat mensen ziek worden of erger nog, chronische gezondheidsklachten ontwikkelen. Maar in uw eigen woning moet u hier zelf aan werken. Het probleem van een slecht binnenklimaat wordt echter nog te vaak onderschat. Dit terwijl u toch verreweg de meeste tijd van uw leven doorbrengt in uw eigen woning.

Risicofactoren
Er zijn veel factoren van invloed op de leefomgeving in de woning. Zo speelt ventilatie en luchtvochtigheid een belangrijke rol, maar ook het bestrijden van ongedierte. Wanneer het aankomt op ventilatie, luchtvochtigheid en temperatuur is het belangrijk om de balans te vinden. Wanneer dit niet lukt kunnen bijvoorbeeld schimmels en vochtplekken ontstaan, met alle gevolgen van dien. Wat kunt u doen?

Even luchten
Het goed ventileren van de woning is het allerbelangrijkste om een gezond binnenklimaat te houden. Ventileren moet eigenlijk altijd; alleen af en toe een raam open zetten is lang niet genoeg. Eigenlijk moet u 24 uur per dag ventileren om zo de lucht goed te verversen. Zo kunt u natuurlijk een raam open zetten of ventilatieroosters wanneer deze er zijn. Een belangrijk bezwaar voor veel mensen op dit vlak is dat ze dan meer moeten stoken wanneer zij volop ventileren. Dit is weliswaar feitelijk correct - ongeveer een kwart van de stookkosten gaat naar het verwarmen van frisse lucht aldus Milieu Centraal - maar de schade door slecht ventileren is groter.

Schoonmaken
Een opgeruimd huis is een gezond huis. Klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar het is toch echt zo. Zo is stof bijzonder slecht voor de gezondheid. Regelmatig alles even afstoffen, vaak stofzuigen en beddengoed op tijd vervangen voorkomt een te stoffig huis. Wanneer u echt last hebt van stof zou het ook kunnen liggen aan uw vloer: zo houdt tapijt veel meer stof vast ten opzichte van een gladde vloer zoals hout of laminaat. Volgens het Longfonds zit er tot 15 meer allergenen in tapijt dan op een gladde vloer.

Temperatuur en vocht
De temperatuur in de woning kan ook bijdragen aan het klimaat. Hierin geldt: zoek de balans. Een wat lagere temperatuur is goed voor de nachtrust en bespaart in de kosten. Zo is een graad of 18 ruim voldoende voor de gemiddelde woning. Qua de luchtvochtigheid is het verstandig om terughoudend te zijn met luchtbevochtiging; bij te droge lucht kunt u beter extra ventileren in plaats van een luchtbevochtiger nemen, aangezien deze ook de balans kunnen verstoren.

Afbeelding
Afbeelding