Claudio Bruggink op een terras in Almelo
Claudio Bruggink op een terras in Almelo Foto: Marinus Blaak

LAS zoekt een wethouder; VVD denkt aan het talent Maathuis

ALMELO In de gemeentepolitiek van Almelo schijnt het wachten te zijn op een kandidaat-wethouder van de lokale partij LAS, al had bij het ter perse gaan van deze krant ook VVD-leider Pauwels nog geen witte rook doen opstijgen over zijn beoogde wethouder.

LAS spreekt met mensen die denken geschikt te zijn en op een oproep tot solliciteren reageerden. Politiek leider Stork, die enkele jaren nog wel wilde, zou er nu van afzien, mede omdat de andere partijen het niet echt in hem zouden zien zitten, wat mede een reden was een paar jaar geleden na het vertrek van wethouder Timmer de partijloze kandidaat Van Wijk te benoemen

Bij de VVD liet leidsman Pauwels eerder weten niet te willen, wel valt de naam van zijn secondant Maathuis, die de afgelopen jaren ervaring opdeed als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Overigens vallen bij de VVD ook de namen van ex-gedeputeerde Klaasen en huidig statenlid Koolhaas. De twee andere partijen die onderhandelen over een nieuwe coalitie zijn CDA en ChristenUnie die wel bekend hebben gemaakt wie ze op het pluche zetten. Voor het CDA is dat kandidaat Van Mierlo en voor de ChristenUnie de zittende wethouder Langius.

Ondertussen valt in Enschede en Hengelo het CDA buiten de coalitie, wat zeker in Enschede een trendbreuk is. De besprekingen daar vinden plaats onder leiding van ex-burgemeester Hermans van Almelo, gesecondeerd door eerst ROC-bestuurder Vos en nu Enschede-promotor Luizink. Enschede lijkt van de drie grotere steden in Twente de enige waar de PvdA gaat meeregeren, nadat BBE, D66, VVD en ChristenUnie te weinig 'chemie' voelden bij hun eerste keuze GroenLinks. Er moet 'binnen afzienbare tijd' met de PvdA erbij een politiek akkoord komen 'dat dient als basis om te doen wat nodig is voor Enschede'. Dit meldt politiek leider Van den Berg van Burgerbelangen Enschede (BBE), dat de grootste raadsfractie heeft en dus de lead heeft.

Bruggink blijft, in Hengelo

In de gemeente Hengelo blijven SP en D66 deel uitmaken van het college en komen de winnaars Pro Hengelo en VVD erbij. De continuering van collgedeelname van D66 betekent dat wethouder Bruggink blijft, ooit drie jaar geleden door zijn partij én de VVD in Amelo geslachtofferd. 'Hengelo is een aearm bad, ik heb er zin in', aldus Buggink op een terras in Almelo, de stad waar hij nog altijd woont, en tot genoegen.