Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Jongeren op vakantie

TWENTE - Er komt een leeftijd waarop jongeren in plaats van met hun ouders met hun vrienden op vakantie willen gaan. Dit kan eng zijn maar het is zeker een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Ook de komende zomer zullen veel tieners weer voor het eerst zelfstandig hun vleugels uitslaan.

De jongerencamping blijft ook in Twente een geliefd fenomeen. Er zijn verschillende plekken waar jongeren vakantie kunnen vieren. Veelal is dit ook nog wel aardig betaalbaar. Zelfs een vakantie wat verder weg is soms nog wel goed te doen binnen een budget. Een jongerenvakantie is al te boeken voor zo'n 100 euro inclusief reiskosten. Ook kunnen ze in sommige landen gratis in het bos kamperen. Jongeren kunnen ook gebruik maken van diverse aanbiedingen bij nationale en internationale spoorwegen om zo tegen gunstige tarieven door Europa te kunnen reizen.

Ouders
Wel is het belangrijk om als ouder met uw zoon of dochter regels af te spreken voor zo'n zelfstandige vakantie. Ook al klagen ze hierover, toch is het vastleggen van enkele grondregels belangrijk en zullen de meeste jongeren zich hier goed aan houden. Zo is het belangrijk om in ieder geval de thema's alcohol en seks even aan te stippen voor een vakantie. Drinken is natuurlijk nog wel een beetje gebruikelijk op zo'n jongerenvakantie, maar het moet geen risico's opleveren voor uw tiener. Doel is om de jongere weerbaar te maken op dit soort thema's, zodat zij geen dingen doen onder groepsdruk die zij normaliter nooit zouden doen. Ook is het handig om te bespreken over hoe vaak en hoe ze contact met huis opnemen. Laat ook zien dat u vertrouwen heeft dat alles goed gaat, hierdoor breken ze de afspraken minder snel. Verreweg de meeste jongerenvakanties in binnen- en buitenland zijn op relatief veilige locaties, hoewel natuurlijk nooit alles uit te sluiten is. Het is daarom verstandig om in ieder geval duidelijk af te spreken dat jongeren bij calamiteiten contact opnemen met het thuisfront om te laten weten hoe het gaat. Vaste contactmomenten kunnen zeker voor u als ouder zeer geruststellend zijn.