Dag van de digitale overheid

ALMELO - Donderdag 31 mei was de dag van de digitale overheid. Op deze dag kijken we naar de digitaliseren van bijvoorbeeld de belastingaangifte, een rijbewijs ophalen of afspraken maken. Ook wordt social media steeds meer gebruikt voor de politiek. Dit is zeker revolutionair maar zijn we hier al klaar voor?

De meningen over of de digitale overheid goed is zijn verdeeld. Dit komt vooral door de digitale kloof. Voor ouderen is het bijvoorbeeld veel moeilijker om te begrijpen wat ze precies moeten doen. Dit komt niet alleen doordat het allemaal via het internet gaat, maar vooral omdat het niet overzichtelijk genoeg is. Veel ouderen kunnen wel simpel een website intypen en wat invulvakjes invoeren. Ook toen ik het aan een technisch gezien persoon vroeg zei hij dat het niet overzichtelijk genoeg is.

Zorgen
Ook een van de zorgen is de privacy. Doordat alles online staat zijn mensen bang dat dit voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Toen ik hierover met mijn grootouders praatte zeiden ze dan ook "ze weten tegenwoordig alles over je. Ze weten waar je woont, waar je bent geweest en zelfs hoeveel geld je op de bank hebt staan. Dit kunnen ze allemaal zien als ze alleen je naam intypen." Hierbij zijn ze bang dat het gehackt kan worden en het gebruikt kan worden voor verkeerde doeleinden. Maar ook voelen ze alsof dit een inbreuk op hun privacy is. Wel bespaart dit veel papierwerk en is het hierdoor goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Ook kost dit minder werkuren voor 'saai' werk. Er moet nog veel aangepast worden met de digitale overheid. Maar er is in ieder geval al een begin.

Cursussen
Er zijn tegenwoordig ook steeds meer cursussen die specifiek gericht zijn op het bijleren van digitale vaardigheden. Zo kunt u ook bij de bibliotheek in Almelo terecht met vragen en voor advies. Zo zijn er gedurende het jaar diverse cursussen en workshops over computergebruik en specifieke vaardigheden.

De toekomst
De Nederlandse digitale overheid heeft grote plannen in de toekomst. Omdat we zo ver voorlopen helpen we andere landen zoals de VS om daar ook een digitale overheid te starten. Ook zijn we met de rest van Europa bezig met een samenwerking om de digitale overheid internationaler te maken. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat we de komende jaren nog veel meer digitaal kunnen.