Afbeelding
Foto:

Vrijwilligerswerk voor en door vluchtelingen

ALMELO – Recentelijk heeft het eerste Mix & Match project van Stichting Present Almelo plaatsgevonden. Bij Mix & Match vormen Almelose burgers en vluchtelingen een gezamenlijke groep die een vrijwilligersproject uitvoeren op plekken waar hulp nodig is.

Er vindt ontmoeting plaats tussen Almelose burgers, vluchtelingen, maar ook met hulpverleners en degene die hulpbehoevend is. Een succes én win-win situatie aan alle kanten. De drie vluchtelingen die meededen aan dit Mix & Match project waren afkomstig van het AZC. Ze konden die dag even weg van het AZC om te poetsen en zo even hun gedachten vrij te kunnen maken. Mahla, één van de deelnemers: "Sorry dat ik het zeg, maar het AZC is als een gevangenis voor mij. We hebben er niets, alleen een kleine ruimte om te slapen. Ik zit de hele dag te denken en te denken. Waar gaat dit eindigen?"

Nieuwe ervaring
Voor de vrijwilligers is het ook bijzonder om vluchtelingen op te nemen in de groep. Naast dat je bij sommige klussen wel wat extra handen kunt gebruiken, is het ook bijzonder om vluchtelingen beter te leren kennen. Door mee te doen met Mix & Match gebeurt dit op een leuke en gemakkelijke manier. Anneloes, één van de vrijwilligers gaf aan al iets nieuws te hebben geleerd over Iraniërs: "In Iran maken ze anders schoon dan hier. Wij maken de muren schoon om te verven of te behangen, zij omdat gewoon alles schoon moet zijn."

Waarom Mix & Match?
Nieuwkomers (vluchtelingen) moeten én willen integreren. Aspecten zoals de stad Almelo leren kennen, maar ook de cultuur, een bijdrage leveren aan de maatschappij, het opbouwen van een nieuw (sociaal) netwerk, beoefenen van de taal komen bij de Mix & Match - Presentprojecten allemaal aan bod. Stichting Present ontvangt aanmeldingen van vrijwilligers die graag iets willen betekenen voor nieuwkomers, hierdoor is het een wederzijds verhaal. Mix & Match projecten worden uitgevoerd, zoals elk Presentproject. "Iedereen is welkom bij Present, ook vluchtelingen dus. Wij zien ze niet als dé vluchteling, maar als vrijwilliger en deelnemer", aldus Alie Dijkstra die deze projecten coördineert. De projecten vereisen wel voorbereiding en begeleiding vanwege de cultuurverschillen en taalbarrières. De aanpak en begeleiding van Mix & Match maakt het laagdrempelig voor deelnemers om mee te doen. Voor Almelose vrijwilligers wordt het gemakkelijker om vluchtelingen op te nemen in de groep, en vluchtelingen vinden een ingang bij vrijwilligerswerk.

Meer weten
Wie als groep vrienden, collega's of buren samen met nieuwkomers een eenmalig vrijwilligersproject wil doen is bij Stichting Present in Almelo aan het juiste adres! Meer weten of mee doen met Mix & Match? Kijk op www.presentalmelo.nl/vluchtelingen. Mix & Match wordt mede mogelijk gemaakt door lokale partners waaronder Avedan, COA en Werkplein Twente, maar ook door een subsidie van het Oranje Fonds en Gemeente Almelo.