Afbeelding
Foto:

Grenswerk zorgt nog steeds voor grotere uitdagingen

TWENTE - Werken over de grens biedt veel mogelijkheden voor de Twentenaar. De afgelopen jaren bleek al vaker dat er over de grens vraag is naar personeel dat in het eigen land maar moeilijk werk kan vinden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de grensregio's zo veel kansen op werk en economische groei laten liggen.

Gedeputeerde Eddy van Hijum zal komende week een snuffelstage uitvoeren bij het bedrijf INOTEC in Gronau. Doel is om ook meer inzicht te krijgen in de uitdagingen waar grenswerkers voor komen te staan. Er zijn zowel eigen factoren als externe factoren die hier een grote invloed op hebben. Dit begint al bij de inherente bereidheid om in het buitenland te werken. Veel Twentenaren en Duitsers zijn relatief honkvast; we werken graag in onze eigen directe omgeving en reizen liever niet al te ver. Gelukkig zijn er wel verbeteringen op dit vlak, zoals de verbetering van de grensoverschrijdende treinverbindingen.

Uitdagingen
Grenswerkers ervaren veel praktische problemen en uitdagingen wanneer zij over de grens willen werken. Dit begint al bij de taalbarriƩre. Er is groeiende aandacht om het Duits meer te promoten op Twentse scholen en kinderen en jongeren meer te interesseren voor deze taal. Daarnaast is ook erkenning van diploma's over en weer een belangrijke hindernis om te overkomen. Wie dit trotseert komt terecht in de uitdagende wereld van grensoverschrijdende belastingregels. Kortom, er zijn nog zeker aandachtspunten.

Meer inzichten
De gedeputeerde's snuffelstage staat niet alleen, ook de EUREGIO is bezig met een verbeterslag op dit vlak. Zo begon dit voorjaar de pilot 'Experiment Grens', gericht op een gezamenlijke, transparante, grensoverschrijdende arbeidsmarkt. In het kader van dit project kunnen leerlingen van MBO-, HBO-, en WO-opleiding onder meer snuffelstages volgen bij werkgevers in het buurland.