Afbeelding
Foto: archief

Betaalbare woning deel van oplossing multiprobleemgezin

ALMELO – De gemeente Almelo wil komen tot een meerjarige nieuwe en integrale werkwijze voor de aanpak van multiprobleemgezinnen, wier aantal in Almelo op 174 is becijferd. Betaalbare woningen zijn blijkens onderzoek en ervaring van groot belang.

Een nieuwe benadering moet leiden tot een (kosten)effectieve manier van werken, met als resultaat het verbeteren van de leefsituatie, vergroting van de veiligheid, het bieden van goede ontwikkelingskansen voor kinderen en het doorbreken van de cirkel van erfelijke problematiek.

De multiprobleemgezinnen kosten volgens het college negentien miljoen euro per jaar. Almelo koos een jaar geleden (april 2017) voor de zogenoemde doorbraakmethode bij 25 gezinnen, waarbij het gewenste perspectief centraal staat in maatwerkplannen. Een van de meest opvallende knelpunten blijkt het dreigende verlies of de beperkte toegang tot een betaalbare woning . Gemiddeld kostte een 'doorbraak' 2.775 euro, waar een 'opbrengst tegenover stond van gemiddeld 19.600 euro, want er is minder geld nodig voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Het leidt tot verbetering bij gezinnen en een verwachte besparing voor de gemeente. Het college: 'Hetgeen voor ons het allerbelangrijkst is, is dat wij ervan overtuigd zijn dat door het invoeren van de meerjarige werkwijze de kinderen meer perspectief wordt geboden voor de toekomst.'