Afbeelding
Foto:

Tweede insteekhaven op Dollegoor kan dicht ten bate van uitbreiding bedrijven Van den Bosch en Kroon Oil

ALMELO - Om de gewenste uitbreiding van de bedrijven Van den Bosch Beton en Kroon-Oil op het bedrijventerrein Dollegoor mogelijk te maken bestaat het plan een deel van de tweede insteekhaven te dempen, maar het bedrijf All-In Containers BV en ProRail hebben kanttekeningen geplaatst. Het gemeentebestuur is niet onder de indruk.

ProRail is de beheerder van het naastgelegen spoorbaanvak Enschede-Deventer en stelt onvoldoende inzicht te hebben in de waarborgen van de stabiliteit van de spoorlijn. De gemeente Almelo laat weten dat nader onderzoek aantoont dat het dempen geen nadelige gevolgen heeft voor de spoorlijn en Pro RAIL is hierdoor overtuigd.

Het bedrijf All-In Containers is sinds 2002 gevestigd op de huidige locatie aan de tweede insteekhaven van het bedrijventerrein Dollegoor en houdt zich in hoofdzaak bezig met de handel in nieuwe en gebruikte (zee)containers en voert aan dat transport via het water onderdeel uitmaakt van hun bedrijfsvoering. Door het (deels) dempen van de tweede insteekhaven zou deze mogelijkheid en bijgevolg het groeipotentieel vervallen, en deswege een waardedaling van het perceel.

De gemeente stelt in haar reactie dat het transport van All-In Containers vooral per vrachtwagen geschiedt en niet via het water, uitgezonderd een éénmalig transport in 2017. De ligging van het bedrijf aan de insteekhaven is dan ook niet essentieel voor de bedrijfsvoering en/of bestaansrecht. Bovendien beschikt het bedrijf volgens de gemeente niet over de noodzakelijke erfpachtovereenkomst om te kunnen laden en lossen via de tweede insteekhaven. De openbare laad- en loskade aan de nabijgelegen eerste insteekhaven is daarenboven voor het bedrijf een alternatief om vervoer via het water te laten plaatsvinden.