Kloosterterrein terug in handen van Sibculoërs

SIBCULO/ALMELO – Het kloosterterrein in Sibculo is bij een notariële overdracht in handen gekomen van de Stichting Klooster Sibculo. Het was enige jaren particulier bezit. Namens de stichting ondertekenden voorzitter Huisman en secretaris Leemhuis het contract. Ze spreken over een belangrijke ontwikkeling, die ook te maken heeft met Almelo.

Het klooster is in 1406 met onder meer de medewerking van de Heer van Almelo gesticht, het klooster Albergen enkele jaren later. Almelo, Sibculo en Albergen vormden eeuwen een driehoek van missionaire drang en landschappelijke ontwikkeling. Overigens heeft de Graaf van Almelo er nog altijd veel bezittingen, in grond en goed.

Van beide kloosters is een behoorlijk archief bewaard gebleven, dat voornamelijk uit oorkonden betreffende het goederenbezit bestaat. Van het archief van Albergen is in 1950 een getypte inventaris van de hand van de heer J.A. ten Cate gereed gekomen. Het rentambt is in 1602 ingesteld; de eerste rentmeester George of Jorrien Sticke ontving zijn commissie ingevolge resolutie van Ridderschap en Steden van 24 april 1602. Daarbij werd hem tevens opgedragen toezicht te houden op het beheer der bezittingen van het Sint Catharijneklooster in, jawel, Almelo. Bij diezelfde resolutie is besloten de kerk en ander onnodig getimmerte af te breken. Dat moet grondig zijn gebeurd.

Het kloosterterrein in Sibculo benoorden Westerhaar omspant grosso modo twee delen. Het gedeelte dat grenst aan de Grachtstraat zal worden gebruikt voor de verrijzenis van woningen. Op tien van de veertien percelen is al een optie genomen. De kloosterstichting hoopt met de opbrengst van de verkoop van deze percelen vervolgens het kloosterterrein in oude luister te herstellen en verder te ontwikkelen. Het andere stuk grond grenst aan de Kloosterstraat en herbergt de resten van het oude cisterciënzer klooster Galilaea Maior (of Groot Galilea), dat zoals gezegd in 1406 werd gesticht, maar vanaf 1579 zijn functie verloor en vanwege plunderingen ten onder ging. De restanten worden als rijksmonument gezien, en dat betekent dat op dit deel van het terrein deze historie bewaard moet blijven. De Stichting Klooster Sibculo wil met de opbrengst uit de woningbouw het herstel te financieren; de contouren van het voormalige klooster weer zichtbaar te maken, en een museale entourage te realiseren.