grafmonument Joop Schepers (@lindabiemans
grafmonument Joop Schepers (@lindabiemans Foto: Marinus Blaak

Tussen Kunst en Kist op begraafplaats Almelo

ALMELO – Er is een toenemende publieke belangstelling voor uiteenlopende vormen van kunst bij uitvaarten. Er wordt van zaterdag 26 mei tot en met 3 juni in de vijfde editie van de Week van de Begraafplaats ruimhartig aandacht aan besteed,

Het thema is Tussen Kunst en Kist gekozen. Kunst kent ook in relatie tot rituelen op de begraafplaats 't Groenedael in Almelo vele uitingen, zoals muziek, dans, theater en poëzie en beeldende kunst. Er zijn legio mogelijkheden.

Activiteiten

In het hele land vinden tijdens de Week van de Begraafplaats op zo'n honderd begraafplaatsen verspreid over het hele land activiteiten plaats. Er is zaterdag op de begraafplaats 't Groenedael in Almelo een startmoment. De begraafplaats van de gemeente Almelo organiseert dan samen met het naastgelegen uitvaartcentrum Vredehof een Open Dag van 11.00 uur tot 16.00 uur, met de nadruk op asbestemmingen, en de rol die Almelose kunstenaars daarbij kunnen vervullen. Er kunnen ideeën worden opgedaan en voorbeelden van kunst-zinnige grafmonumenten worden bekeken; de mogelijkheden zijn legio.

Asbestemming

De begraafplaats ziet graag dat meer mensen een vorm van kunst gaan toepassen als mogelijke asbestemming, in de urnentuin, in of op een eigen graf of op een uniek plekje op de begraafplaats. Wie op de begraafplaats rondkijkt, vindt daar al veel kunst, soms als een herkenbaar beeld, soms als symboliek, maar ook inrichtingselementen op het oude deel van de begraafplaats. De Week van de Begraafplaats is met het overkoepelende thema Tussen Kunst en Kist een mooie gelegenheid om de mogelijkheden van kunst als asbestemming te laten zien.

Lezing en rondgang

Woensdag 30 mei staan een lezing en een rondleiding op stapel. Om 18.30 uur zal Wim Cappers van De Terebinth (stichting voor funerair erfgoed) een lezing geven. Aansluitend verzorgt beheerder Tonnie Homan een rondleiding over deze zeventien hectare omspannende begraafplaats met gedenkpark tussen Wierdensestraat en Willem de Clercqstraat.