Afbeelding
Foto: Marinus Blaak

Bayram Arslan postuum alsnog Lid in Orde van Oranje-Nassau

ALMELO - Kort voor zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau overleed Bayram Arslan. Zijn naaste familieleden waren onlangs bij de jaarlijkse lintjesregen waar zijn benoeming, zij het postuum, indrukwekkend was.

Arslan was al vanaf 1992 als vrijwilliger actief in tal van organisaties, comités en verenigingen. Hij was ook een dichter. Een bijzonder zachtaardige, lieve en ook intelligente man, wist burgemeester Gerritsen.

Hij werd geboren in een klein bergdorp in Turkije waar hij in zijn jeugd geen kans kreeg zijn talenten te ontwikkelen. Op zijn twaalfde werkte hij al in een weverij in Denizli (vele jaren de Turkse partnerstad van Almelo) en na zijn militaire dienstplicht kwam hij als gastarbeider naar Nederland waar hij zijn hele werkzame leven werkte als textielarbeider bij Ten Cate.

Casa Cortina

Arslan zette direct een boekencollectie op voor de bewoners van Casa Cortina, een wooncomplex voor gastarbeiders, en startte een sportgroep.

Het was het begin van 25 jaar vrijwilligerswerk waarmee hij groot aanzien verwierf in de Turkse gemeenschap en waardoor hij een grote positieve bijdrage leverde aan de verhouding tussen de Almelose en Turkse gemeenschap. Hij maakt deel uit van tal vanoverleorganen. Gerritsen noemde hem een vredesstichter en bruggenbouwer.