Afbeelding
Foto: Marinus Blaak

Wachten op modernisering erfenis Vadertje Drees in Almelo

ALMELO – Er bestaat onduidelijkheid over de toekomst van het voormalige verzorgingshuis De Klokkenbelt aan de Vriezenveenseweg. Het gebouw zou een bestemming krijgen in de sfeer van beschermd wonen, speciaal voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, of andere (psychische of fysieke) beperking, maar de aangekondigde verbouwing blijft zo te zien uit.

De bedoeling is nog steeds dat de woningcorporatie Sint Joseph, als eigenaar van het vastgoed, er zo'n zestig wooneenheden in het gebouw wil laten makn, in overleg met de zorgorganisatie InteraktContour, de hoofdhuurder dir elders in dt stad al complexen heeft.

Bovendien zou een deel van De Klokkenbelt een eerstelijns gezondheidscentrum worden, waarover met meerdere zorgaanbieders gesprekken zijn gevoerd, waaronder de er al vertegenwoordigde Twentsche Zorgcentra. Ook is er ruimte voor medisch-gerelateerde functies en winkels

De nabijheid van het centrum van de stad en alle voorzieningen die daarbij horen zijn voor zorginstellingen mede een reden om De Klokkenbelt een prima locatie te vinden. Dat er geen schot zit in de ontwikkeling houdt volgens een zegsvrouw van Sint Joseph verband met 'onduidelijkheid' over wat 'bouwkundige eisen en financiële perikelen' worden genoemd. De verwachting is wel dat de 'transformatie' binnenkort haar beslag krijgt, aldus Sint Joseph.

De bedoeling zou zijn bij de verbouwing rekening te houden met het karakter van het pand. De Klokkenbelt is gebouwd in 1952, naar een ontwerp van architect Auke Komter. Deze architect ontwierp verschillende bejaardenhuizen, zoals ze toen nog werden genoemd. Blikvanger van De Klokkenbelt is de 25 meter hoge klokkentoren. Het was het eerste naoorlogse project voor ouderenhuisvesting in Almelo en werd destijds door premier Drees geopend, in meerdere opzichten de 'vader van de oudedagsvoorziening'. In de jaren zeventig zijn delen van het gebouw vanwege veranderende opvattingen over ouderenhuisvesting afgebroken en herbouwd, met respect voor het complex.