Eugène van Mierlo
Eugène van Mierlo Foto: Marinus Blaak

Van Mierlo terug in Almelose politiek; hij wordt wethouder

ALMELO – Na vier jaar werd het CDA-raadslid Van Mierlo in maart niet herkozen als raadslid, hij lee dus politiek uitgespeeld te zijn, maar is nu voorgedragen als wethouder in de beoogde coalitie van het CDA met VVD, LAS en ChristenUnie.

Er gaat voor Van Mierlo, werkzaam bij de brandweer, een wens in vervulling, want hij wilde graag beroepspoliticus worden. Om die reden kandideerde hij zich vorig jaar voor de Tweede Kamer, kwam op de lijst, startte een voorkeursactie á la de Enschedese parlementariër Omtzigt, maar redde het niet.

Een tweede termijn als raadslid te Almelo leek er wél in te zitten, want Van Mierlo kreeg de derde plek op de lijst toebedeeld. De kiezer bepaalde anders, want liet vijf kandidaten met voorkeurstemmen in de raadszaal komen, vijf van de zes, en dus greep Van Mierlo overal naast

In de onderhandelingen met VVD, LAS en ChristenUnie bleek al snel dat die niets voelen voor het aanblijven van de zittende CDA-wethouder Ten Seldam en dus zocht de partij een vervanger. Het bleek voor het CDA dé mogelijkheid 'het grote talent' Van Mierlo aan boord te hijsen.

Duidelijk is dat de ChristenUnie wethouder Langius opnieuw zal voordragen die dan ook in Almelo gaat wonen, maar de kandidaten van VVD en LAS zijn nog niet bekend, al valt bij de VVD wel de naam van ex-raadslid én ex-gedeputeerde Klaasen, een Almeloër met een mooi curriculum. Bij LAS zegt politiek aanvoerder Stork weliswaar niet te willen, maar een dringend beroep vanuit de boezem van de lokale partij schijnt hij niet te weigeren.