Rioolwaterzuivering steeds duurzamer

TWENTE - De rioolwaterzuivering in Nederland is steeds effectiever én duurzamer. Dit is goed nieuws, want het is namelijk wel een grote uitdaging om ons water gezond en veilig drinkbaar te houden en tegelijk het milieu te beschermen.

Nederland telt maar liefst 327 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Deze presteerden in 2016 beter dan in 2015, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er werd ruim 1,9 miljard kubieke meter rioolwater gezuiverd, ruim 300 liter per inwoner, per dag. De installaties zijn tegenwoordig steeds beter in staat om vervuiling uit het afvalwater te halen en grondstoffen terug te winnen. Ook zijn veel installaties geschikt voor productie van biogas, wat weer gunstig is voor hun energie-voetafdruk.

Goed resultaat
De kwaliteit van rioolwaterzuivering is onder meer af te meten aan de mate waarin stikstof en fosfor uit het water gehaald kunnen worden. Deze meststoffen veroorzaken namelijk problemen in het oppervlaktewater. De mate van zuivering van beide stoffen ging omhoog in deze periode. Zo werd met name bij fosfor veel winst behaald. Waterzuivering is zeer belangrijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dit kan door diverse bronnen vervuild worden, zoals afspoeling van landbouwgrond, maar ook lozingen vanuit bedrijven. De zuiveringen halen ook veel zware metalen zoals lood, cadmium, koper, nikkel en zink uit het water.

Uitdagingen
De zuiveringsinstallaties staan ook in Twente wel voor bepaalde uitdagingen. Zo blijft het lastig om medicijnresten volledig uit het water te zuiveren. Deze zijn hardnekkig en mede door vergrijzing gebruiken we collectief steeds meer geneesmiddelen.