Afbeelding
Foto: archief

In omliggende gemeenten wordt sociale huur ontzien

ALMELO/VRIEZENVEEN - De woningcorporaties Mijande Wonen en Welbions, actief in buurgemeenten, houden de huurverhoging per juli van dit jaar binnen de perken. Voor de lagere inkomensgroepen is er alleen een inflatiecorrectie. Voor bewoners met een inkomen tot 41.056 euro zal de huur met 1,4 procent stijgen.

Mijande Wonen stelt in een verklaring het belangrijk te vinden dat huren van een woning op 'het Twentse platteland betaalbaar is en blijft'. Tot voor kort had Mijande ook woningbezit in Aadorp, zij het beperkt, maar die woningen zijn overgedaan aan de Almelose corporatie Beter Wonen.

De huurdersbelangengroepen van Beter Wonen heeft net als die van Sint Joseph aangedrongen op het binnen de perken houden van de huurverhoging. In de omgeving gebeurt dat. Zo verhoogt de corporatie Welbions, met huizenbezit in Borne en Hengelo, de huur van sociale huurhuizen in de gemeenten Borne en Hengelo per per juli gemiddeld met anderhalf procent. Welbions bepaalt de huurverhoging door te kijken naar de huurprijs die van toepassing is als de woning opnieuw verhuurd zou worden, de zogenaamde streefhuur.

Minder hoger dan mag

De huurder krijgt 2,4 procent huurverhoging als de kale huur lager is dan de streefhuur. De huurverhoging is 1,4 procent als de huur gelijk is aan de streefhuur en de huurverhoging een half procent bij een huur hoger is dan de streefhuur. Wat de huurverhoging daadwerkelijk betekent is mede afhankelijk van de huurtoeslag. De huur stijgt met maximaal vier procent voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen boven de 41.086 euro en een huur lager dan 640 euro. Welbions kiest er net als Mijande bewust voor de sociale huur minder te laten stijgen dan wetteliijk mag.