Afbeelding
Foto:

Gratis en anonieme HIV-test

TWENTE - Liefde en relaties zijn leuk; en spannend. Maar wanneer je wel eens wat avontuurlijks probeert op dit vlak, kunnen er wel eens vervelende gevolgen zijn. Zo kloppen jaarlijks zo'n 172.000 mensen aan bij de huisarts voor een soa-consult en nog eens 113.000 mensen bij de GGD soa-klinieken. Helaas zijn er ook voldoende mensen die dit niet doen...

Dat het laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen - soa's - geen overbodige luxe is blijkt wel uit cijfers van Soa Aieds Nederland. Jaarlijks worden naar schatting 60.000 nieuwe chlamydia-infecties, waarvan slechts een klein deel ook echt ontdekt wordt door artsen.

Testen belangrijk
HIV is één van de bekendere seksueel overdraagbare aandoeningen en ook de aandoening die de meeste angst inboezemd. In de jaren '80 en '90 was de behandeling van HIV en AIDS nog niet zo ver, waardoor deze ziekte vaak een dodelijke afloop had. Inmiddels zijn HIV-infecties goed te behandelen. Maar dan is het belangrijk om te weten wanneer u mogelijk besmet bent. Volgens het aidsfonds zijn er naar schatting 22.900 mensen in Nederland die besmet zijn met HIV. Van deze groep weten naar schatting 2.800 mensen dit echter zelf niet. Zij krijgen dus geen behandeling, maar erger nog: kunnen ook anderen besmetten. Het is daarom verstandig om u te laten testen. HIV kan in principe bij iedereen voor komen: man, vrouw, jong, oud, hetero, homo- of biseksueel.

Sneltest
De GGD Twente biedt met deze onderbouwing al jaren de gratis en anonieme sneltesten aan. Doel is om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor mensen om zich te laten testen. Op 15 mei is weer de volgende sneltest. De test bestaat uit een simpele vingerprik; de GGD test dan één druppel bloed. De uitslag is binnen 20 minuten bekend en er is nazorg aanwezig. Zo zijn er verpleegkundigen die antwoord kunnen geven op alle vragen over HIV en AIEDS. De sneltest is beschikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar die wel eens onveilig seksueel contact heeft gehad. De test is gratis en anoniem en er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd. De sneltest wordt gehouden bij de GGD Twente. Van 17.00 tot 19.30 uur kunt u langskomen bij GGD Twente aan de Nijverheidstraat 30 in Enschede. Aanmelden is niet nodig.