Afbeelding
Foto: archief

Beeldend (glas)kunstenaar Sien van Meurs overleden

ALMELO – De beeldend kunstenaar Sien van Meurs is vorige week op 64-jarige leeftijd te Almelo overleden. Ze werd afgelopen week op 't Groenedael begraven.

Opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam bekwaamde ze zich in veel disciplines, met glas als vaste waarde door de jaren heen. In haar werk speelt de vergankelijkheid van alles wat ter aarde komt een rol van betekenis, maar ook de oneindigheid van alles wat adem heeft. Met scheppende kunst trotseerde ze de vernietigende natuurkracht; innerlijke noodzaak.

Van Meurs drukte zich in kunst en woord precies uit, wat in de in het najaar van1986 bleek in de toenmalige expositieruimte De Waag waar ze op instigatie van directeur Carin Reinders in het een overzichtstentoonstelling inrichtte. Ze liet zich inspireren door overwoekerde geschiedenissen en verdwenen culturen, met een fascinatie voor het raadsel en de oerkracht van de sterfelijkheid. Haar mustaba-expositie in Het Nijenhuis/De Fundatie getuigt daarvan. De glaskunst van Van Meurs was er altijd, en kwam gaandeweg op de voorgrond, in combinatie met steen en metaal.