Afbeelding
Foto: Marinus Blaak

Van alles te zien en te doen, daar bij die molen, in Almelo

ALMELO - In het kader van de Nationale Molendag kan zaterdag ook een kijkje worden genomen bij korenmolen De Hoop aan de Nieuwstraat te Almelo.

Het beheer van de molen is in handen van stichting Windkorenmolen De Hoop Almelo en vrijwilligers laten de wieken draaien en de molen produceren. Tevens is De Hoop een instructiemolen voor de opleiding van vrijwillige molenaars.

Tweemaal per week, op woensdag en zaterdag, stellen de vrijwillige molenaars de 'werkende' molen open voor bezoekers, bijgestaan door groep vrijwilligers.

Activiteiten

In de molen is een winkeltje waar diverse meelproducten te koop zijn. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling Van akker tot bakker en zaterdag zijn er veel extra activiteiten voor jong en oud en bij die molen

De eerste eigenaar Steffens kocht in 1869 achthonderd vierkante meter grond aan de huidige Nieuwstraat teneinde er een jaar later een molen te bouwen. Hiervoor is gebruik gemaakt van materiaal van de afgebroken stadsmolen uit 1797. Op 2 februari 1910 brandde het bovendeel van de molen af. Herbouw van de molen vond plaats met het achtkant en tenminste één roede van de gesloopte Makkumse papiermolen Het Springend Hert (bouwjaar 1768).

Leemans

De Vriezenveense molenaar Leemans kocht de molen in 1914 en in 1936 werd molenaar Van Loo de eigenaar en krijgt de molen zijn huidige naam De Hoop. In 1962 vond er aan de molen een grote restauratie plaats. De laatste particuliere eigenaar was van Diermen die de molen in 1990 overdroeg aan de gemeente Almelo. In 1995 voerde molenmaker Wintels een grote herstelbeurt uit.