Afbeelding
Foto: archief

Kunststijlen en stromingen door de bril van Jan Aanstoot

WIERDEN/ALMELO – De beeldend kunstenaar Jan Aanstoot houdt 24 mei een lezing over hedendaagse kunst in zaal De Marke te Wierden.

Aan de hand van vijftien contemporaine kunstenaars, die gedurende 101 exposities bij Galerie Tolg'Art hebben geëxposeerd, geeft Aanstoot een overzicht van uiteenlopende stijlen en stromingen in de schilderkunst. Het betreft dan vooral periodes vanaf eind negentiende eeuw tot heden. Zo gaan het Impressionisme, Expressionisme, Abstract Expressionisme, Cobra en vormen van eigentijds Realisme over de tong.

Veel van de te bespreken kunstenaars laten of hebben zich laten inspireren door deze 'klassieke' stijlen. Ze willen die niet imiteren, maar door vorm- en kleurveranderingen, toevoegingen of weglatingen tot een eigen individuele vormentaal komen, zo zal Aanstoot benadrukken en adstrueren. Niet de kunstenaar in een hokje plaatsen maar zijn of haar individuele benadering accentueren.

Aanstoot (1948) genoot zijn kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. De slagerszoon uit Wierden voltooide zijn studie MO-A en MO-B en gaf vervolgens jaren les in de vakken tekenen en kunstgeschiedenis aan middelbare scholen, ook in Almelo, maar. het langst aan het Thijcollege te Oldenzaal. Dertien jaar geleden besloot Aanstoot om zijn werkzame leven te gaan wijden aan de schilderkunst, sinds kort met zijn Muze.