Afbeelding
Foto: PR Free a Girl

Free a Girl (ook) op Marktplein in Almelo

ALMELO – Elk jaar houdt de stichting Free a Girl de actie Lock me Up–Free a Girl, waarbij bekende en onbekende mensen zich twaalf uur lang laten opsluiten in een hokje van één bij twee meter met als doel om meer meisjes te bevrijden. Dat gebeurt komende week, van 15 tot en met 19 mei tijdens de Week tegen Kinderprostitutie, ook bij NielZ aan het Marktplein te Almelo, elke dag van 11.00 uur tot 23.00 uur.

Wereldwijd worden meer dan twee miljoen meisjes gedwongen tot prostitutie. En de stichting Free a Girl zet zich in voor hun bevrijding en vervolging van de daders. Ieder jaaris er in dat kader Lock me Up – Free a Girl, en in steeds meer plaatsen.

Onder anderen oprichter Yolanthe Sneijder-Cabau en de ambassadeurs Dave Mantel, Thomas Berge, Anna-Alicia Sklias, Wimmy Hu en Bridget Maasland hebben zich al twaalf uur laten opsluiten in een hokje, dat symbool staat voor de bordeelhokjes in India waar duizenden meisjes in worden vastgehouden en gedwongen tot seks. Naast de ambassadeurs van Free a Girl doen er dit jaar nog honderden bekende en minder bekende Nederlanders mee. Almeloërs dragen ook bij en bij NielZ is meer informatie beschikbaar over actie en intentie.

Onder aandacht

Deelnemers wordt gevraagd de problematiek onder de aandacht te brengen en om zich te laten sponsoren (minimaal 2.500 euro). Tijdens de twaalf uur mogen deelnemers elke twee uur het hokje vijf minuten verlaten en op de helft krijgen ze een schaaltje rijst.

Vorig jaar heeft team NielZ als nieuwkomer ruim 36.000,- opgehaald in Almelo. Dit jaar staat opnieuw een team klaar:

Ook preventief

Free a Girl bevrijdt wereldwijd niet alleen jonge meisjes die gedwongen worden tot prostitutie, ook wordt er keihard gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid, rehabilitatie en de re-integratie. De afgelopen tien jaar droeg Free a Girl naar eigen zeggen bij aan het bevrijden van 4.500 meisjes uit bordelen in Azië. Ook werkt de stichting lokaal samen met politie en justitie om mensenhandelaren op te pakken en veroordeeld te krijgen.