Afbeelding
Foto:

Wat levert Europa ons op?

TWENTE - Op 9 mei was het de dag van Europa. Er is tegenwoordig veel te doen over Europa. Er is veel kritiek geleverd op zaken als de invoering van de Euro, het referendum over de Europese grondwet en de aanpak van de economische crisis. Toch zijn er ook vele voordelen die Europese samenwerking ons biedt, voordelen die vaak onderbelicht blijven.

De EU is in de jaren 50 opgericht als een breed samenwerkingsverband met als doel de vrede en welvaart van haar inwoners te garanderen. Door economische samenwerking en het opheffen van barrières is de welvaart van de landen van de EU sinds haar oprichting sterk toegenomen.

Kritiek
In 2016 stemde het Verenigd Koninkrijk voor het verlaten van de Unie, de zogenoemde Brexit. Vandaag de dag is de voornaamste kritiek op de EU dat ze onnodig veel geld verkwist aan de wekelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg, de hoge ambtenarensalarissen en dat ze de nationale soevereiniteit teveel verzwakken. Sommigen zijn van mening dat de EU teveel op neoliberale principes gestoeld is en enkel oog heeft voor de belangen van het bedrijfsleven. Recentelijk is er kritiek gekomen op de voorgestelde nieuwe begroting, die fors hoger zou worden. De Nederlandse politiek is over het algemeen negatief over het voorgestelde budget.

Voordelen
De voorstanders van de EU houden vol dat de EU onmisbaar is voor de vrede, vrijheid en welvaart. Ook wordt vaak gezegd dat zonder de EU de afzonderlijke lidstaten tot speelbal van de grootmachten in de wereld zouden worden. Wat vaststaat is dat de onderhandelingspositie van de EU als geheel veel sterker is dan welke afzonderlijke lidstaat dan ook. Daar komt bij dat de economische gevolgen van de Brexit voor de Britten zelf rampzalig lijken te worden. De EU investeert op grote schaal in de ontwikkeling van de Regio, zo ook Twente. Vele bruggen, wegen en natuurgebieden zijn met behulp van Europees geld aangelegd. De EU heeft ook de zogeheten LEADER subsidie voor de totstandkoming van lokale initiatieven, bijvoorbeeld het BikePark in Holten, of de aanleg van een historische schaapskooi en educatief centrum bij het Haaksbergerveen. Iedereen met een project dat aan de ontwikkeling van het platteland bijdraagt kan in principe deze subsidie aanvragen.