Nationale Molendag bij Twentse molens

ALMELO - Wie eens goed zijn of haar ogen de kost geeft in de Twentse buitengebieden valt het al snel op: er zijn nog best wat molens te vinden. Tijdens de Nationale Molendag op 12 en 13 mei zullen veel molens in de regio hun deuren weer openen voor het brede publiek.

Dit jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'. Naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Vele honderden molens doen mee en op een groot aantal plaatsen worden feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is gratis het Molen-Ontdekboekje op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Beleef de molen
Molens malen niet alleen graan. Sommige zagen hout zoals De Eenhoorn in Haarlem, op De Schoolmeester in Westzaan wordt papier gemaakt en in het Rotterdamse Kralingen staan de snuif- en specerijmolens De Ster en De Lelie. Naast de wind gedreven molens zijn er in Nederland óók vele water gedreven molens waaronder De Mallumse Molen in Eibergen of de Eerbeekse Oliemolen. In de laatste wordt olie geslagen uit lijnzaad. Vele poldermolens zorgen ervoor dat we droge voeten houden zoals de molenviergang in Aarlanderveen. Elke molen is uniek en vertelt zijn eigen geschiedenis. Kom óók op bezoek en de molenaar vertelt je de bijzonderheden van zijn prachtige molen. U bent van harte welkom!

Onder druk
Het behouden en vooral draaiende houden van de Twentse molens is een ware uitdaging op zich. Zo vergrijst ook het molenaarsbestand in Twente in rap tempo. Er is dan ook veel moeite gedaan de afgelopen jaren om meer vrijwillige molenaars te vinden om ze in de toekomst draaiende te houden.