Afbeelding
Foto:

Sporten óók
met een beperking

ALMELO - Sportschool Obifit en stichting de Klup Twente gaan samen een perfect op maat gemaakte sportactiviteit ontwikkelen voor jongeren, jongvolwassenen en volwassenen met een lichte sociale beperking, zoals adhd en autisme. Het wordt afwisselend, is binnen en/of buiten, met net zoveel begeleiding als nodig en ook nog eens heel gezellig. De Obiclub gaat van start met een feestelijke kick-off op dinsdag 22 mei. Iedereen die benieuwd is, mag meedoen en adviseren.

Voldoende bewegen is voor iedereen noodzakelijk, maar door de bank genomen sporten jongeren en volwassenen met een sociale beperking minder (of helemaal niet) en eten ze niet altijd gezond. Een enkeling vindt het té spannend om te sporten, maar bij veel mensen met een sociale beperking is de wil om te sporten er wel degelijk. Sommigen durven zelfs de stap naar een fitnesscentrum wel te zetten, maar al te vaak haken ze af. Omdat ze geen aansluiting kunnen vinden, omdat enige vorm van begeleiding ontbreekt, laat staan dat er aanmoediging is als het even niet meezit. En dan zijn er 'klassieke' momenten waarop ze stoppen met sporten, zoals bij de overstap naar het voortgezet onderwijs of naar het beroepsonderwijs.

Samenwerking
Om het voor deze doelgroep makkelijker en leuker te maken om te gaan sporten, slaan Almelo's gezelligste fitnesscentrum Obifit en De Klup Twente de handen ineen. Er komen één of meerdere Obiclubs speciaal voor mensen met een sociale beperking. De doelgroep zelf heeft grote invloed op hoe dat sportaanbod van de Obiclub er precies uit gaan zien. Of er voorkeur is voor een groep of alleen sporten, of ze binnen willen of buiten. Of ze met gelijkgestemden willen sporten, of toch liever met anderen.

Kick-Off
Om uit te zoeken wat de deelnemers graag zouden willen, komt er een kick-off (indien nodig, meerdere kick-offs) op dinsdag 22 mei. Daarvoor trekt Obifit werkelijk alle registers open. Ze laat zien wat er in de sportschool allemaal mogelijk is aan groepsactiviteiten en individueel sporten èn iedereen mag op het werkelijk schitterende outdoor terrein meedoen aan alle activiteiten die daar zijn. Iedereen kan dan tijdens die kick-off ook aangeven wat ze graag zouden willen doen en leuk vinden en wat ze daarvoor nodig hebben. Obifit beschikt over instructeurs met een zorgachtergrond, waardoor er veel affiniteit is met dit thema, zoals Thijs Blikmans. Daarmee is de sportschool Obifit een extra veilige omgeving voor mensen met een lichte beperking en is de kans dat ze blijven sporten ook vele malen groter. Volgens Blikmans zijn de nieuwe sporters van harte welkom en vinden ook de huidige leden van Obifit het leuk als ze komen.

Iedereen welkom
De kick-off staat gepland op 22 mei bij de sportschool Obifit op het bedrijventerrein Twentepoort West no 39. Er zijn twee edities: van 16.00 – 17.00 uur is er een kick-off voor de jeugd van 12 tot en met 16 jaar, van 18.30 – 19.30 is er een kick-off voor jongvolwassenen en volwassenen. De Obiclubs komen er speciaal voor onder andere leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs schoolverlaters van het speciaal basisonderwijs en deelnemers van dagactiviteitencentra. Opgave: Ellen@deklup.nl