Afbeelding
Foto:

Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao

ALMELO - Carolijn Visser (1956) is bekend van alle reisverhalen die ze de afgelopen jaren heeft geschreven over haar reizen over de wereld; haar belangstelling gaat vooral uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland.

Tijdens een lezing over één van deze boeken komt ze in contact met Gretha en Tseng Y Tsao, de kinderen van Selma Vos. Ze hoort hun verhaal en schrijft daarop het boek Selma – Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. Visser beschrijft het tragische levensverhaal van een Nederlandse vrouw in communistisch China. Het boek werd zeer goed ontvangen en ontving de Libris Geschiedenis Prijs 2017. Op donderdag 31 mei komt Carolijn Visser naar Bibliotheek Almelo en vertelt over haar boeken, laat beelden van Selma zien en vertelt over China. Zij is te gast in bibliotheekcafé De Meridiaan vanaf 20.00 uur voor een intrigerende lezing. De toegang is 5 euro.

Selma's verhaal
Kort na de oorlog leert de Nederlandse Selma Vos (1921-1968) in Cambridge een Chinese psycholoog kennen, met wie ze naar China verhuist. Daar maakt hij carrière binnen de door communisten beheerste Academie van Wetenschappen. Ze wonen in een luxe wijk in Beijing. We lezen ook over het leven van andere Chinezen, zoals wanneer haar twee kinderen tijdens de Culturele Revolutie naar het platteland worden gestuurd.