Afbeelding
Foto:

Diploma voor nieuwe Almelose ouderenadviseurs

ALMELO - Senioren in Almelo kunnen af en toe wel wat goed advies gebruiken. Bijvoorbeeld over langer zelfstandig wonen of sociaal actief blijven. Om hen hierbij te helpen worden Vrijwillige Ouderen Adviseurs ingezet.

Een groep van acht vrijwilligers van Almelo Sociaal heeft afgelopen dinsdag het diploma voor Vrijwillige Ouderen Adviseur in ontvangst genomen. in dertien dagdelen kregen zij uitleg over onder meer de bredere ouderenproblematiek, maar ook het communiceren met deze doelgroep en hen passend advies geven op uiteenlopend vlak. Elke bijeenkomst oefenden zij diverse gesprekstechnieken aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. De opgedane kennis kan hierdoor ook breder ingezet worden en ten dienste komen van alle inwoners van Almelo die met een vraag bij Almelo Sociaal terecht komen. Wim van Druten, voorzitter van Almelo Sociaal, was bij de diploma uitreiking aanwezig. Hij gaf aan trots te zijn op de inzet van deze vrijwilligers. Niet alleen is hun kennis vergroot, maar de cursus zorgde ook voor teambuilding binnen deze groep vrijwilligers. Van Druten gaf aan dat er zeker een vervolg zal komen van deze cursus voor andere vrijwilligers van Almelo Sociaal.

Breed inzetbaar
Ook veel andere plaatsen in Twente beschikken inmiddels over een groep VOA's. Zij spelen een belangrijke rol om de zelfstandigheid en vitaliteit van ouderen te bevorderen. Immers, de moderne oudere is vaak nog goed actief en komt minder snel in een verzorgingstehuis terecht. De ouderenadviseurs geven uiteenlopende adviezen, onder meer over het levensloopbestendig maken van de woning. Zo zijn er veel zaken mogelijk om de woning veiliger te maken, waaronder het gebruik van domotica zoals op afstand bedienbare verlichting of gordijnen.

Signalerende functie
De ouderenadviseurs dienen ook een belangrijke signalerende functie. Veel Twentse ouderen lopen niet snel te koop met dingen wanneer er iets mis is, maar ze vragen dus ook niet altijd om hulp wanneer dit juist wel nodig en mogelijk is. De ouderenadviseur die vrijblijvend langs komt dient dan ook een signalerende functie; hij of zij kan een oudere doorverwijzen of 'aan de bel trekken' wanneer dit nodig is.