Afbeelding
Foto:

Herdenking der doden, viering van vrijheid in de stad Almelo en in beide dorpen Aadorp en in Bornerbroek

ALMELO - Ook in Almelo wordt deze vrijdag 4 mei letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij hen die hebben gevochten voor de vrijheid, van wie velen zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Behalve de officiële herdenking aan het Wethouder Van Dronkelaarplein is er een herdenkingsdienst in Hof 88, vindt een stille tocht plaats en zijn er bloemleggingen op begraafplaatsen.

Om 18.30 uur (zaal open om 18.15 uur) is er in Hof 88 aan de Hofkampstraat een herdenkingsbijeenkomst waar jongeren van Avedan hun project presenteren en studenten van het ROC van Twente de muziek verzorgen. Ook draagt een leerling van het ROC van Twente een gedicht voor. Aansluitend (ca. 19.15 uur) volgt een stille tocht naar het herdenkingsmonument op het Wethouder Van Dronkelaarplein. De route gaat via de Hofkampstraat, Grotestraat Zuid en Bornsestraat naar het monument.

Om 19.30 uur begint op het plein de officiële herdenking, met een toespraak van de burgemeester, twee gedichten voorgedragen door leerlingen van het Erasmus en woorden van jongeren van Avedan. Om één minuut voor acht wordt de taptoe gespeeld, en vanaf acht uur is het twee minuten stil. Na het spelen van het Wilhelmus zijn er krans- en bloemleggingen door diverse organisaties en inwoners. Er zijn ook herdenkingen in Aadorp en Bornerbroek. De herdenking in Bornerbroek begint om 19.15 uur met een viering in de Stephanuskerk waarna men om 19.50 uur samenkomt bij het monument in het dorpspark. In Aadorp is elk jaar een herdenking bij het monument aan de vaart.