Vier over Rood is Zeven
Vier over Rood is Zeven Foto: archief

Vier over Rood: intensieve megafractie in raad gestald

ALMELO/AADORP – De samenwerkende raadsfracties op de linkerflank van het politieke spectrum in Almelo gaan intensief samenwerken. Een eerste proeve daarvan is de poging een intensieve varkenshouderij nabij Aadorp te voorkómen.

Dit gebeurt omdat PvdA en SP beide hebben verloren (beide van vier naar twee zetels), GroenLinks (zich weliswaar verdubbelde, maar ook tot 'slechts' twee zetels reikt) en Leefbaar Almelo (dat zijn ene zetel behield) bij de verkiezingen klein zijn gebleven. Bij de formatie van een nieuwe coalitie staan ze aan de zijlijn omdat CDA, VVD, LAS en ChristenUnie aan een 'regeerakkoord' werken en als dat lukt wethouders zullen leveren.

Zeven zetels: grootste

De vier linkse partijen, van wie er twee, PvdA en SP, vier jaar geleden nog een wethouder leverden, Timmer en Cornelissen, staan al als Vier over Rood te boek. Ofschoon niets erop wijst dat ze één fractie gaan vormen, zijn ze met zeven zetels grootste groepering in de nieuwe gemeenteraad.

Beroep op meerderheid

Een eerste speerpunt is het verzet tegen de voorgenomen vestiging van een intensieve varkenshouderij van de firma Dekker aan de Schout Doddestraat, nabij Aadorp. Ze hebben er een serie vragen over gesteld, waarbij ze erop wijzen dat een meerderheid van de raad zich er al tegen keerde, met voorop de beoogde coalitiepartij LAS, maar ook de ChristenUnie.

Aanwijzing en beraad

De formerende partijen zouden, alles afwegende, van het thans demissionaire college een 'aanwijzing' moeten krijgen, zo stellen de vier partijen op de linkerflank in de raadszaal van Almelo. Daarenbovenen zou er een 'politiek beraad in de publieke ruimte' dienen te worden gehouden.