Afbeelding
Foto:

Couture in Twente van een volle eeuw in Stadsmuseum

ALMELO – In het Stadsmuseum gaat vandaag, vrijdag 4 mei, een expositie van start over honderd jaar bijzondere kleding van Twentse vrouwen met geld en smaak.: Couture in Twente.

De basis van de expositie, die tot medio augustus duurt, is modieuze dameskleding uit het bezit van het Stadsmuseum zelve, aangevuld met kleding uit de collectie van museum TwentseWelle te Enschede en van particulieren.

Het levert een eclectisch beeld op uit verschillende tijdvakken. Van een tuniek van tule en gitten uit 1916 en een middagjapon van Ferry Offerman uit 1960 tot een japon van gerecyclede petflessen uit 2010. Ook geeft de tentoonstelling een idee van kraak en smaak in de afgelopen eeuw.

Accessoires
De expositie wordt aangevuld met verschillende accessoires zoals waaiers met onder meer reclame van Bally Shoes, Galeries Lafayette en Veuve Cliquot, die het bovenmodale leven van de happy few van destijds vertegenwoordigen. Evenals poederdozen uit de eerste decennia van de twintigste eeuw.

Uniciteit en massa
Daarenboven gaat de expositie in op de manier waarop de mensheid, inzonderheid de hogere sociale klasse, zeg de elite van stad en dorp, met kleding omgaat. Van ooit een enkel met zorg gekozen kledingstuk naar een kast vol kleren. Er ontstaat een tegenzin in die massakleding, een bewustwording over het nut ervan. Hoe biologisch is een katoenen shirt als het heen en weer getransporteerd wordt over de aardbol? En hoe zit het met kinderarbeid en miserabele werkomstandigheden?

Mode en medemens
Tijdens de expositie Couture In Twente geeft Mijntje Haakmeester workshops in Het Huis van Lydia, een Stichting gericht op mode en kleding die zich op veel manieren inzet voor de medemens.