Afbeelding
Foto: archief

ChristenUnie en SP beducht voor 'verzonneparking' regio

ALMELO - De statenfracties van de ChristenUnie en de SP in Overijssel willen weten wat de gevolgen zijn van de aanleg van zonneparken op agrarische grond. Ze hebben daarover vragen gesteld aan het college van gedeputeerde staten.

Er moeten volgens de ChristenUnie betreft afspraken met gemeenten komen over het beplakken van boerenland met zonnecellen. De partij bepleit een ladder voor duurzame energie, zoals die al bestaat voor duurzame verstedelijking.

Ook in de regio Twente is de bestuurlijke drang om zonneparken aan te leggen groot, op gronden die nu voor voedselvoorziening dienen, onder meer in een plan in Almelo , benoorden de Aadijk, maar ook in de omgeving, zoals in Twenterand en Wierden.

Voor veel gemeenten is het initiƫren of steunen van zonneparken mede aanlokkelijk omdat agrariƫrs er nieuwe handel in zien (zonnecellen leveren heden ten dage meer op dan maisvelden) en er veel minder maatschappelijke weerstand is dan tegen de bouw van windmolens.

Onevenwichtig

De statenleden van de ChristenUnie stellen bovendien dat maatregelen nodig zijn om 'een onevenwichtige druk op het elektriciteitsnet te voorkomen'. De energietransitie krijgt volgens Stelpstra en Hof 'een grote impuls'door de snelle afbouw van de gaswinning in Groningen. Ten gevolge van een toename van zonneparken stijgen de grondprijzen en neemt de beschikbaarheid van schaarse landbouwgrond af waardoor er een beperking van uitbreidingsmogelijkheden voor met name jonge boeren ontstaat. Ook gevolgen voor biodiversiteit en behoud van weidevogels en inpassing in het landschap moet naar de overtuiging van de ChristenUnie in Overijssel in de afwegingen worden betrokken.